София се нарежда сред най-атрактивните дестинации в Европа за технологичната индустрия

Лондон е лидер в общата класация

България. снимка: Velko Angelov/Bloomberg New България. снимка: Velko Angelov/Bloomberg New

София е сред най-атрактивните дестинации в Европа за технологичната индустрия заедно с Варшава и Хамбург. В общата класация на консултантската компания CBRE столицата на България е класирана на 24-та позиция от общо 35 града в Европа, съобщава Investor.bg.

Очакванията са заетостта в технологичния сектор в София да нарасне с 5% за периода 2016-2020, което обаче би представлявало забавяне спрямо ръста от 12,8% за периода 2010-2015, като това следва и общата тенденция в Европа.

Според оценките на компанията около 68 хил. души в София са заети в технологичните индустрии, което поставя столицата ни на 17-то място в класацията по този показател. 

Лондон е водещата дестинация за технологичните индустрии в Европа с над 430 хил. заети в сектора. На второ място консултантската компания поставя Париж, а на трето – Берлин. Топ 10 се допълва от Мюнхен, Мадрид, Дъблин, Будапеща, Букурещ и Истанбул.

В дъното на класацията са Санкт Петербург, Манчестър и Атина.

В доклада компанията анализира характеристиките на европейските технологични клъстери и изследва бъдещите възможности сред високо ефективните и бързо развиващи се технологични градове. Класацията е разработена въз основата на заетостта, растежа и търсенето в сектора, патентите, както и привлекателността за студентите в технологичния сектор и новозавдършилите.

Изследвани са пазари, в които броят на заетите в технологичния сектор достига поне 40 хил. души.

Темпът на нарастване на заетостта в технологичния сектор през последните пет години далеч надхвърля темповете на ръст на заетостта в Европа като цяло, подчертават експертите. За периода 2010-2015 ръстът на заетостта в сектора достига 9% спрямо 5,5% за по-широката заетост сред висококвалифицираните специалисти, отчита компанията.

Очаква се обаче темповете на ръст на заетостта в технологичния сектор да се забавят през следващите пет години. Изключения се очертава да са Лион и Цюрих, където се очаква ускоряване на темповете на ръст на заетостта в технологичния сектор дори повече и от някои водещи пазари.

Бурното развитие на технологичния сектор подкрепя и офис пазарите в изследваните 35 града. Активността на ИТ компаниите на водещите пазари нараства с около 10% в посткризисния период 2008-2009, а към 2015 вече се ускорява до 16%, показват данните на компанията. 

Последни новини
Още от Новини