Простреляха руския посланик в Турция

Посланик Андрей Карлов е настанен в болница

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

Руският посланик в Турция Андрей Карлов е бил прострелян и е в тежко състояние, съобщава CNN Turk. В момента той е настанен в болница. Според първоначалните съобщения раняването е от огнестрелно оръжие.

По време на речта на посланик Карлов при премиерата на фотоизложбата "Русия през очите на турците" е нахлул въоръжен нападател, който открил стрелба. Свидетели на инцидента, цитирани от руската информационна агенция ТАСС, твърдят, че атентаторът е крещял "Махайте се!".

Операцията по обезвреждането на нападателя все още не е приключила (към 19:00 - българско време - бел. ред.) , спецполицаи са обградили сградата на Центъра за съвременно изкуство.

По информации на турски медии посланикът е прострелян пет пъти. Хюриет показа и снимка на предполагаемия убиец, който се е представял за полицай.

Карлов е отведен в болница с прострелна рана в гърба. Има данни за още трима ранени по време на престрелката. Инцидентът се случва един ден преди визитата на турския външен министър Мевлют Чавушоглу в Москва, където започват преговори за бъдещето на Сирия.

Чавушоглу също е присъствал на изложбата в Центъра за съвременно изкуство, но няма данни да е пострал при атентата.

"МВнР на Русия ще направи официално изявление във връзка с нападението на руския посланик в Турция. Молим да се ориентирате само от официалната информация, която постъпва или от руското дипломатическо ведомство, или от посолството в Турция", каза говорителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова.

На местопрестъплението пристигна и вътрешният министър на Турция Сюлейман Сойлу.

Андрей Карлов е на 62-годишна възраст, извънреден и пълномощен посланик на Руската федеррация в Турция от 12 юли 2013. Между 2001 и 2006 оглавява дипломатическото представителство на Русия в Северна Корея. Завършил е Московския държавен институт по международни отношения и дипломатическата академия на МВнР в Русия.

Очаквайте подробности!

Последни новини
Още от Новини