ООН обяви убийството на посланик Карлов за атентат

Никоя организация не е поела отговорност за убийството на посланика на Русия

Съветът за сигурност на ООН. Ню Йорк. Bloomberg Photo: David Karp/Bloomberg News Съветът за сигурност на ООН. Ню Йорк. Bloomberg Photo: David Karp/Bloomberg News

Съветът за сигурност на ООН обяви убийството на посланика на Русия Андрей Карлов за терористичен акт и призова за наказание на извършителите му. Проектодекларацията бе внесена от руската делегация.

Никоя организация не е поела отговорност за убийството на посланика.

Посланик Андрей Карлов бе прострелян в гърба при откриване на изложба в галерия в Анкара /Център за съвременно изкуство/ на 19 декември 2016 и малко по-късно почина от раните си, съобщи МВнР на Русия.

Стрелецът извика „Не забравяйте Алепо“ пред камерите, преди да бъде неутрализиран.

Извършителят на убийството бе идентифициран като 22-годишен член на спецчастите на турската полиция. Турските власти проверяват връзките му с организацията на Абдулах Гюлен. Цялото семейство на стрелеца бе арестувано. Турция обвинява Абдулах Гюлен за неуспешния опит за преврат от лятото на 2016.

 

Министерството на външните работи на Русия обяви убийството за терористичен акт. Руското следствие започна разследване за международен тероризъм.

Президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Власимир Путин по телефона се договориха в разследването да участва руска следствена група, която ще замине за Анкара.

Руският президент Владимир Путин определи убийството като провокация.

„Той беше блестящ дипломат. Загина на поста си. Ползваше се с много добра репутация в страната на пребиваване. Имаше добро отношение към ръководството на Турция и други политически сили и се ползваше с уважението им“, каза руският президент Владимир Путин във видеозапис, разпространен от Президентството на Русия.

„Извършеното престъпление безусловно е провокация, насочена към срив на нормализацията на руско-турските отношения и мирния процес в Сирия, който активно се подкрепя от Русия, Турция, Иран и други страни, заинтересувани от регулирането на сирийския конфликт. Отговорът на това може да е само един – засилване на борбата с терора и бандитите ще го почувстват върху себе си“.

„Необходимо е да се усили охраната на дипломатическите представителства на Турция в Русия и да се получат гаранции от турската страна за обезпечаване на безопасността на руските дипломатически представителство според Виенската конвенция за дипломатическите отношения“.

Пристигналият в Москва министър на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу осъди атентата като "насочен не само против Русия, но и против Турция".

САЩ осъди убийството в Анкара на руския посланик. „Нашите мисли и молитви са с неговите близки, с руския народ и другите жертви, ранени при стрелбата“, се казва в изявлението на държавния секретар Джон Кери, публикувано на сайта на ведомството.

„Готови сме да предложим помощ на Русия и Турция в разследването на нечувания атентат, който бе също покушение срещу правото на всички дипломати сигурно и безопасно да представляват страните си по света“.

Премиерът в оставка Бойко Борисов, президентът Росен Плевнелиев и МВнР осъдиха нападението над посланика на Русия в Турция.

 

Ростуризъм призова на сайта си гражданите на Русия, които се намират в Турция да избягват места, където се събират много хора.

Иран временно затвори консулствата си в Турция.

Израел осъди убийството на руския посланик.

Руската оперативно-следствена група ще излети за Турция във вторник.

Кой е Андрей Карлов

Според сайта на руското посолство в Турция от 1979 Андрей Карлов /р. 1954г./ е посланик в Турция от юли 2013, а преди това е бил посланик в Северна Корея /1979-1984 и 1986-1991.

През 1992-1997 е бил посланик в Република Корея.

През 2001-2006 е посланик в Северна Корея.

През 2007-2013 е зам.-генерален директор и генерален директор Консулски отношения.

 

Последни новини
Още от Новини