Дончев: Новото райониране, а не мажоритарната система е основният въпрос

Във властта се влиза не с апаратни игри, а през официалния вход с отговорност и достойнство, коментира в интервю вицепремиерът в оставка Томислав Дончев

Карта на България Източник: Bloomberg Terminal Карта на България Източник: Bloomberg Terminal

Във властта се влиза през официалния вход с отговорност, достойнство, а не с апаратни игри, коментира в интервю вицепремиерът в оставка Томислав Дончев, цитиран от Investor.bg.

Той обаче не изключи „някаква частична подкрепа“ за правителство, сформирано с мандат на Реформаторския блок.

„Личното ми мнение е, че правителство с хоризонт 2 години, до края на мандата, е лишено от логика“, каза Дончев.

От думите му стана ясно, че частичната подкрепа може да е с хоризонт няколко месеца, докато парламентът приеме промените в изборното законодателство. Основният въпрос според него не е толкова преминаването към смесена избирателна система, колкото новото райониране на страната. 

Не ни е необходима холограма на правителство, коментира пред БНР вицепремиерът в оставка и лидер на ДБГ Меглена Кунева.

„Ако няма воля за истинско управление, съставянето на правителство за два-три месеца е излишно“, каза тя, цитирана от пресцентъра на ДБГ.

По думите й Реформаторският блок трябва да  бъде в добра кондиция, защото така или иначе се върви към предсрочни избори. Според нея РБ е длъжен да поддържа диалога и да проведе консултации, след като е получил мандата от държавния глава, но дали ще се стигне до съставяне на правителство, е въпрос не само на математика, но и на воля и консенсус.

В РБ има колеги, които са по-оптимистични, че може да се състави кабинет и други, които са по-малко оптимистични, посочи тя и допълни, че отказът на депутатите да подкрепят антикорупционния закон е намалил шансовете за сформиране на реформаторско мнозинство в този парламент.

На въпрос дали би се оказала от закона, за да се състави кабинет, Кунева беше категорична – не. Тя коментира също, че настоящата политическа криза поставя предизвикателства пред българското председателство на Съвета на ЕС.

При едни избори в края на март, новото правителство ще има едва половин година да се подготви до началото на българския мандат през януари 2018 г., добави Кунева.

Тя съобщи още, че през българското председателство ще се прави прегледът на единния цифров пазар на ЕС, което ще даде много възможности на българската ИТ-индустрия да се докаже на международна сцена.

Последни новини
Още от Новини