Датското правителство отворено за значителна приватизация

Правителството на Дания си е задало като цел да не притежава компании, които се конкурират с частните бизнеси

Датският флаг се вее на фона на сградата на Датската централна банка Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Датският флаг се вее на фона на сградата на Датската централна банка Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Датското правителство, което притежава дялове в 27 компании е подготвено да продаде всичко, което не застрашава способността му да защитава ключовата инфраструктура. 

Въпреки че в момента няма конкретни планове за конкретни приватизации, администрацията е "ясно отворена" към продаване, каза финансовият министър Кристиан Йенсен в интервю в офиса си в Копенхаген в петък, цитиран от Bloomberg. Това се случва по-малко от три седмици след назначаването си. 

Датският кабинет, сформиран след като еднопартийното дясноцентристко правителство се превърна в трипартийна коалиция минали месец, си е поставило за цел да не притежава компании, които се конкурират с частния бизнес. Йенсен каза, че няма изготвен списък с фирми, които правителството иска да продаде, но е теглил червената линия на операциите, жизненоважни, за да се осигури добре функциониращата инфраструктура. 

Последни новини
Още от Новини