Търговското споразумение ЕС-Япония може да е готово от 2017

Това ще представлява символичен пробив на програмата за търговски сделки на ЕС, която се сблъска с вълна от критики в момент, в който преговорите с редица страни стават все по-бавни и сложни

Снимка: Facundo Arrizabalaga/Pool via Bloomberg Снимка: Facundo Arrizabalaga/Pool via Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) обяви, че е близо до споразумение за свободна търговия с Япония, което има все по-голямо значение, след като новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп обяви плановете да оттегли страната си от Транстихоокеанско партньорство, предава Reuters, цитирани от Investor.bg.

В изявление главният преговарящ с Токио от страната на ЕС заяви, че споразумението може да бъде сключено още през следващата година, ако Япония отвори границите си за селскостопанските стоки на ЕС, а Европа може да се съгласи да предостави неограничен достъп до японски автомобили. 

“Преговорите са много близо до приключване”, коментира Мауро Петричоне, отбелязвайки, че има “значителен прогрес” в преговорите през последните две седмици.

“Трябва да продължим да работим през следващите няколко седмици… и да достигнем до споразумение… в началото на следващата година”, заяви той.

За Европа споразумението с Япония ще представлява не само тласък за икономиката, но и символичен пробив за нейната програма за търговски сделки, която се сблъска с вълна от критики в момент, в който преговорите с редица страни стават все по-бавни и сложни. 

Това беше и един от доводите на евроскептиците във Великобританяи по време на кампанията на референдума за Brexit. 

За Япония сделката ще покаже, че страната все още може да сключва сделки, въпреки плановете на Тръмп.

Япония е третата по големина икономика в света и е шестият най-голям експортен пазар за ЕС. За Япония ЕС се нарежда на трето място по износ. 

Последни новини
Още от Новини