Защо GoPro пропадна

Няма ясна причина, която да обясни поевтиняването на книжата на компанията

Камери на GoPro Снимка: David Paul Morris/Bloomberg Камери на GoPro Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Цената на акциите на производителя на екшън камери GoPro удари дъно в четвъртък, след като падна с 2%, пише Investor.bg

Няма ясна причина, която да обясни поевтиняването на книжата на компанията. Но спадът е продължение на няколко лоши седмици за компанията. Акциите на GoPro загубиха над 50% от стойността си през 2016 г.

Миналия месец GoPro обяви, че планира да съкрати 15% от служителите си и да затвори подразделението си за забавления, което включва снимането на видеа с нейните екшън камери.

Всичко това е силен удар по GoPro, която се опита да се позиционира едновременно като медийна компания и такава за производство на устройства. Компанията дори успя да привлече RedBull като инвеститор и създаде собствен канал в Xbox Live на Microsoft.

Но GoPro трябваше да изтегли от пазара новите си дронове Karma, защото се оказа, че губят заряд, докато летят. Освен това компанията обяви ужасни финансови резултати в началото на ноември.

Случилото се с Karma е голям проблем за компанията. Инвеститорите бяха притеснени, че дронът, който GoPro обяви още през май 2015 г., се появява на пазара прекалено късно след серия от отлагания на пускането на устройството.

Пазарът на потребителски дронове е изключително конкурентен и в момента е доминиран от китайската DJI и френската Parrot.

Освен това GoPro трябва да докаже на скептично настроените инвеститори, както и на потребителите, че новата ѝ линия екшън камери – Hero 5 – си заслужават.

Пазарът на екшън камери всъщност вече не принадлежи само на GoPro. Sony, Xiaomi и Polaroid имат подобни на Hero продукти. А подобренията, които Apple направи в камерата на iPhone 7, прави компанията на Тим Кук сериозен конкурент.

Всички тези проблеми доведоха до периодичната поява на слухове, че компанията може да бъде придобита, но те така и не успяха да доведат в скок на цената на акциите ѝ за по-дълго време. Инвеститорите са все по-притеснени за бъдещето на компанията.

Продажбите на GoPro спадат през тази година въпреки факта, че тя пусна нови продукти на пазара. Освен това компанията вече губи много пари. Анализаторите прогнозират, че през 2017 г. тази тенденция ще се запази.  

Последни новини
Още от Новини