Русия окачестви като проява на слабост удължаването на санкциите от страна на ЕС

РБК: Москва реагира рязко на решението на Европа, но обяви, че то е било очаквано

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

С продължаването на сканкционния режим срещу Русия, ЕС за пореден път демонстрира своята слабост. Това се заявява в официално обръщение на руското външно министерство, предава руската информационна агенция РБК.

Решението на страните от ЕС не е неочаквано, а Европа показва „неспособност да се признае очевидното – обвързването на санкциите с изпълнението на Минското споразумение е абсурдно", се казва още в документа.

От външното министерство на страната смятат, че санкциите вече са се превърнали в „самоцел“ за ЕС, който, заради „неналичието на други достойни примери, иска да демонстрира своето прословуто единство поне в този аспект“.

През вчерашния ден стана известно, че европейските лидери са се договорили да продължат санкционния режим срещу Москва в отбранителния, енергийния и финансовия сектор за още половин година. Очаква се формалния процес на продължаване на санкциите да започне в началото на другата седмица, тъй като срокът на текущите санкции изтича на 31 януари 2017.

Както нееднократно отбелязваха редица западни лидери, в това число и германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд, главното условие за снемане на санкциите е изпълнението на Минското съглашение, респективно – нормализиране на обстановката в Източна Украйна.

За пръв път Европейският съюз наложи ембарго на Русия след анексирането на полуостров Крим през март 2014. Това предизвика ответна реакция от руска страна, която също на свой ред забрани продажбата на редица европейски стоки и продукти на вътрешния си пазар.

Bloomberg TV Bulgaria припомня, че на заседанието на върха на ЕС вчера, 15.12.2016, присъства и българският министър-председател Бойко Борисов. Пред българските журналисти той се изказа резервирано за продължаването на санкционния режим срещу Москва, като спомена за промяната на политическата линия на най-големия съюзник на Европа – САЩ, а именно отслабването на антируските настроения там след избора на Доналд Тръмп. България обаче ще продължи да спазва общоевропейските договорености. „Стриктно спазваме санкциите, въпреки загубите досега от стотици милиони евро”, заяви Борисов. 

Последни новини
Още от Новини