Златото напът да изтрие повишението от началото на 2016

След най-силният старт на година от десетилетия насам, жълтият метал понесе много удари, най-последния от които - вчерашното повишение на лихвите от Фед

Снимка: Dario Pignatelli/Bloomberg Снимка: Dario Pignatelli/Bloomberg

2016 ще бъде всичко друго, но не и обикновена година за златото. След като записа едно от най-силните си настъпления в историята от януари до юни, достигайки ръст от 28%, към днешна дата той е стопен до малко повече от 6%. 

Втората половина на годината беше пълна със събития, неблагосклонни към жълтия метал. От сделката на ОПЕК, през избора на Тръмп за президент на САЩ, до вчерашното повишение на лихвите на Фед. Последното беше едва второ от 2006 насам.

Но от всички те най-значимо беше изборът на Доналд Тръмп и последвалото го рали на борсите и трилионно облигационно отстъпление. Данните показват, че само това събитие беше причина за потапянето на цената на златото със $100.

Изглежда обаче, че вчерашното покачване на основния лихвен процент от Джанет Йелън почти нокаутира жълтия метал като за последните 16 часа златото е изгубило 3,2% от стойността си: 

Имайки предвид, че единствените значими пазарни събития, останали до края на годината са номинациите за екипа на Доналд Тръмп, все още златото има къде да потъва. Колкото повече от тях са добре познати консервативни републиканци, толкова повече скъпоценния метал ще пропада, тъй акто бичите залози за икономиката на САЩ ще се увеличават. 

Последни новини
Още от Новини