Япония легализира казината в опит да привлече инвестиции в курортния бизнес

Според проучване на общественото мнение едва 12% се обявяват за вдигане на забраната

Рулетка на 2016 Global Gaming Expo в конгресния център центъра Las Vegas Sands Corp., Лас Вегас, Невада, 27 септември 2016. Photographer: Jacob Kepler/Bloomberg Рулетка на 2016 Global Gaming Expo в конгресния център центъра Las Vegas Sands Corp., Лас Вегас, Невада, 27 септември 2016. Photographer: Jacob Kepler/Bloomberg

Японският парламент прие закон, който легализира казината в островната държава, пише Bloomberg. Тази стъпка, направена след години на ожесточени политически дебати, цели да привлече инвестиции от милиарди долари.

Законът мина успешно и през двете камари на парламента, въпреки опитите на опозицията да протака процеса с ненужни формални процедури. Подробните законови детайли за т.нар. „интегрирани курорти“ ще бъдат изведени в отделен закон, преди приемането на който е невъзможно да се строят игрални зали. Това фактически значи, че е крайно невероятно в страната да има работещи казина преди и през 2020, когато Токио е домакин на Олимпийските игри.

Редица чуждестранни хазартни компании проявяват интерес към инвестиции в Япония, която от известно време отбелязва туристически бум, особено от страна на китайските туристи. Част от тези компании са Wynn Resorts Ltd, MGM Resorts International и Las Vegas Sands Corp.

По очаквания на японското правителство двата „интегрирани курорта“, които ще отворят врати в близост до големи градски агломерации, ще донесат приходи в държавния бюджет в размер на $10 млрд., като има потенциал сумата да нарасне на 30 млрд., ако подобни курорти бъдат изградени и на други места в страната.

Въпреки безспорните ползи, които подобна инвестиция може да донесе на страната, решението за легализацията на игралните зали бе посрещнато хладно не само сред опозицията, но и сред част от управляващото мнозинство. Например коалиционният партньор на премиера Шиндзо Абе Комеито, който е подкрепян от редица будистки организации, се обяви против мярката, която според него ще стане основа на схеми за пране на пари, а също така ще доведе до създаване на пристрастеност в много японци.

В момента в Япония е легално залагането на конни състезания, регати с лодки, а подобната на пинбол игра „пачинко“ има стотици хиляди почитатели, някой от които стигат до ниво на пристрастеност. Според проучване на общественото мнение в страната едва 12% се обявяват за вдигане на забраната върху казината, докато на обратното мнение са 44%.

Последни новини
Още от Новини