Volkswagen печели пазарен дял в Европа за първи път след Дизелгейт

Това е знак, че потребителите възвръщат доверието си в марката

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германският автомобилен концерн Volkswagen AG спечели по-голям пазарен дял на европейския пазар за първи път, откакто през септември 2015 избухна скандалът с отчитането на вредните емисии на някои от дизеловите им модели, който придоби популярност като „Дизелгейт“, пише Bloomberg. По-големият пазарен дял на компанията е знак, че потребителите възвръщат доверието си в марката.

Най-големият автомобилен производител на стария континент отчита пазарен дял от 24,8%, в сравнение с миналата година, когато заемаше 24,6% от общите продажби в сегмента. Данните са на базираната в Брюксел Асоциация на европейските автомобилни производители (ACEA) . Забелязва се и цялостно нарастване на обема на продажбите за цялата автомобилна индустрия, като покупките са се повишили с 5,6% само миналия месец до 1,19 млн. продадени автомобила. Volkswagen расте с 6,3% сред останалите марки на групата, като средно за последните 11 месеца, ръстът е 2,9%.

Европейският автомобилен сектор се възстановява след като бе изпаднал в безаналогова от две десетилетия криза през 2013. Постепенният растеж се стимулира от благоприятните икономически фактори и от засилването на доверието на потребителите от големите пазари като Франция и Германия например. Нивата на растеж се колебаят през последните месеци, но тенденцията остава непроменена, въпреки последиците от дизеловия скандал, обществени и политически процеси като Brexit и създалата се политическа несигурност на континента, породена от редица избори и референдуми.

„Европейските продажби в сегмента се развиваха много добре през 2016“, коментира Питър Фюс, консултант в EY. „Въпреки това растежът през следващата година се очаква да бъде значително по-малък, което се обуславя от сравнително високата изходна позиция през настоящата година, но също така и от засилващата се несигурност в икономически и политически аспект“, добавя той.

Въпреки нарастването на пазарния дял и сравнително успешното справяне на компанията със скандала с вредните емисии, много от марките, собственост на концерна, са потърпевши от редица съдебни дела, заведени срещу тях в Европа и извън пределите й. Германските регулатори разследват дали луксозната марка Порше е манипулирала данните за разхода на гориво на автомобилите си чрез специално устройство в двигателя. Във Великобритания Volkswagen заедно с Audi, Seat и Skoda е под прицела на компетентните органи по подобни обвинения.

Последни новини
Още от Новини