Доларът на най-високото си ниво спрямо еврото от 13 години насам

В момента 1 долар се търгува за 96 евроцента

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Доларът се изкачи до най-високите си нива от 2003 насам. Увеличението на американската валута стана факт, след като се разбра за решението на Федералния резерв за повишаване на лихвите. Акциите на европейските банки се повишиха, докато облигациите и златото поевтиняха, пише Bloomberg​.

Освен решението на Фед да увеличи лихвите, за възхода на зелената валута спомогнаха и информациите за още три предстоящи подобни стъпки през следващата година.

Европейските банки очакват новите по-високи лихви да доведат да по-голяма печалба са сектора.

10-годишните облигации на САЩ пък достигнаха най-високото си ниво през последните 2 години.

В Китай също имаше ответна реакция на пазара, като 10-годишните облигации на страната отбелязаха най-голямото си покачване в рамките на един ден, а златото се срина на най-ниското си ниво от десетилетие.

Решението на Федералния резерв допринесе за спекулации за преход от глобално ориентирана банкова политика към такава на фискални стимули, което от своя страна спомага за повишаването на борсовите индекси, с което се характеризира периода от началото на ноември, когато за президент на САЩ бе избран Доналд Тръмп.

В средата на ноември множество финансови анализатори прогнозираха пред Bloomberg, че доларът и еврото ще достигнат паритет в началото на 2017.

При въвеждането на европейската валута през 1999, нейният курс към долара бе определен на 1,18 долара за евро, но още през октомври 2000 еврото се понижи до 0,8252 долара. След това обаче се възцари период на почти постоянен ръст на европейската валута по този показател, стигайки до нивата от юли 2008, когато едно евро струваше над 1,6 долара.

 

 

Последни новини
Още от Новини