Петролното лоби с ключова роля в администрацията на Тръмп

Кадровата политика на новия президент стана повод за масов оптимизъм в сектора

Снимка: Matthew Staver/Bloomberg Снимка: Matthew Staver/Bloomberg

Още от далечната 1911, когато Върховният съд на Съединените щати се произнася против монопола на Standard Oil, собственост на Джон Рокфелер, петролната индустрия зад океана винаги е била в изострени отношения с федералното правителство. Но в момента именно тя е правителството – или поне ще бъде, ако генералният директор на Exxon Mobil Рекс Тилърсън стане държавен секретар на САЩ, както обяви вчера новоизбраният американски президент Доналд Тръмп, пише Bloomberg.

В петролната индустрия настроението е мажорно, тъй като не само Тилърсън, но и редица други негови колеги от сектора се очаква да заемат високи постове в държавната администрация. Рик Пери, бивш губернатор на богатия на „черно злато“ Тексас, бе избран да оглави Енергийния департамент (Министерството на енергетиката – бел. ред), с който в миналото той бе в, меко казано, недобри отношения. Също така за началник на Агенцията за опазване на природата бе посочен не кой да е, а именно отявленият скептик по отношение на глобалното затопляне Скот Пруит, който има сериозни връзки с шистовата индустрия в родния си щат Оклахома.

Кадровата политика на Тръмп стана повод за масов оптимизъм в сектора. „Петролът и природният газ са бъдещият двигател на икономиката“, заяви генералният директор на Hess Corp. Джон Хес. Той също така похвали Тръмп за назначенията му, добавяйки, че новоизбраният президент е дал ясно да се разбере, че оттук насетне „енергетиката ще бъде двигателят на икономиката“.

Изборът на Тръмп за президент на САЩ наистина бе крайъгълен камък и повратна точка за петролната индустрия, която от десетилетия е „на нож“ с федералното правителство, борейки се с налаганите й нови и по-високи данъци, „зелени“ стандарти, международни екологични споразумения и други подобни актове, за които е добре известно, че предизвикват силен скептицизъм в новоизбрания държавен глава. Но сега, след осем години на практическа изолация по времето на двата мандата на все още действащия президент Барак Обама, тя отново се връща под светлината на прожекторите.

„Този процес очевидно е в пълна противоположност на политиката на настоящата администрация, която е отявлен противник на традиционните горива“, смята Крейг Пиронг, професор по икономика и експерт по пазарите на суровини от Университета на Хюстън. „С представител на най-висше ниво в държавната администрация е неизбежно индустрията да не получи в негово лице един изключително влиятелен, информиран и енергичен лобист“, добавя още той.

Масово е неодобрението и срещу международните санкции и ограничения, налагани на сектора. Изказват се и мнения за либерализиране на санкционния режим срещу Русия. Именно за това се обяви соченият за бъдещ държавен секретар Рекс Тилърсън. Позицията му обаче предизвика критики сред противниците му, които виждат в нея опит за улесняване и развиване на настоящото партньорство на ръководената от него компания Exxon Mobil и руската Роснефт.

„Доналд Тръмп не желае да пресуши блатото, а просто да дълбае в него“ (Drain the swamp или „Да пресушим блатото“ бе един от основните лозунги в предизборната кампания на новоизбрания президент на САЩ – бел. ред.), заявява от своя страна сенаторът демократ от Масачузетс и отявлен противник на Тръмп Ед Марки, добавяйки, че „връзките на новоизбраните членове на администрацията с енергийната индустрия са дълбоки като петролен кладенец.“

Въпреки всичко, в позициите на сочения за нов държавен секретар Рекс Тилърсън се забелязват известни разминавания с твърдата позиция на Доналд Тръмп. Въпреки че е притежава известни резерви по въпроса, Тилърсън е заявявал, че глобалното затопляне все пак „представлява риск“. Негово е и мнението, че най-добрият начин за ограничаване на вредните емисии е налагане на по-високи такси върху твърдите горива.

Последни новини
Още от Новини