Геотермално решение за Великобритания

Еди Трюел, основател на Disruptive Capital

Втората по големина геотермална станция в Исландия - Nesjavellir. Тингвелир, Исландия. 11 септември 2016. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg Втората по големина геотермална станция в Исландия - Nesjavellir. Тингвелир, Исландия. 11 септември 2016. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg

Инвеститор от Ситито планира да отвори завод за кабели за 200 млн. паунда в североизточната част на Англия, ако правителството подкрепи проекта му да изгради подводен кабел за 3,5 млрд. паунда, свързващ Великобритания с геотермалната енергия от горещите извори в Исландия, съобщи FT.

Еди Трюъл, който изгради състоянието си като основател на частната инвестиционна компания Duke Street се надява обещанието за работни места и инвестиции да получи държавна подкрепа за проекта му Atlantic Superconnection. Кабелът от хиляда мили ще бъде най-дългият в света, положен на морското дъно.

Енергийната връзка с Исландия, която разполага с много повече енергийни ресурси, отколкото се нуждае населението й от 320 000 души от години е представяна като потенциален източник на чиста енергия за Великобритания. Предложението на Трюъл обаче е най-подробния план, представян досега, пише вестникът.

Трюъл обясни пред FT, че Исландия може да предостави до 1,2 гигавата мощност, еквивалент на средноголям ядрен реактор за около 80 паунда за мегаватча Това е 15% по-малко от цената, гарантирана от британското правителство за 3,2 гигавата електричество от АЕЦ Хинки Пойнт за 18 млрд. паунда, одобрена през септември.

Чуйте цялото интервю на Еди Трюел, основател на Disruptive Capital за Анна Едуардс от Bloomberg на 14 декември 2016.

 

Великобритания има 4 енергийни връзки – с Франция, Холандия и Ирландия с общ капацитет от 4GW. Исландската връзка е една от деветте проекта с общ капацитет 10GW – включително с Норвегия, Дания и Белгия.

Великобритания трябва да затвори всички ТЕЦ-ове на въглища до 2025. През 2012 Исландия и Великобритания подписаха Меморандум за разбирателство за проучване на възможността за интерконектор. Лондон очаква действията на Исландия след изборите.

Третата политическа сила в Исландия, Пиратската партия получи мандат от президента да състави правителство след предсрочния вот през октомври 2016. Пиратите искат повече прозрачност, безплатно здравеопазване, спиране на данъчните измами и повече защита на личните данни. Опонентите й се опасяват, че липсата на опит на пиратите ще държи инвеститорите настрана.

 

 

Последни новини
Още от Новини