Българската аутсорсинг индустрия - в топ 7

Класация на Cushman&Wakefield

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

В рамките на Европа България е на второ място, като най-перспективна дестинация от развиващите се пазари за аутсорсинг компаниите през 2016. Лидер е Литва, сочи класация на консултантската компания Cushman&Wakefield, цитирана от Investor.bg.

В световен мащаб Литва е на трето място, а България отстъпва от миналогодишната втора позиция заради увеличените разходи и рискове пред бизнеса.

Същевременно България продължава да получава отлични оценки по отношение на условията за опериране на компаниите от ВРО сектора (Business process outsourcing - аутсорсинг на бизнес процеси).

От останалите европейски държави, в които аутсорсинг индустрията тепърва навлиза, в най-перспективните 15 страни са включени още Сърбия, Турция и Испания на съответно 13-то, 14-то и 15-то място.

В тази група – на най-перспективните пазари, Виетнам запазва лидерската си позиция заради все още сравнително ниските разходи за ВРО бизнеса. Второто място е за Перу, като страната се придвижва с една позиция напред. Топ 5 се допълва от Литва, Ел Салвадор и Индонезия, която е нов играч в класацията.

Същевременно от вече установените и зрели пазари, които привличат аутсорсинг индустрията, безапелационен лидер е Румъния заради ниските разходи и условията за опериране на компаниите.

Северната ни съседка измества Филипините от първото място, които падат до втора позиция. Третата е за Унгария, а топ 10 се допълва от Бразилия, Мароко, Чехия, Полша, Индия, Китай и Малайзия.

В топ 20 попадат Колумбия, Великобритания, Германия, Аржентина, Канада, Австралия, Мексико, САЩ, Франция и Ирландия.

В доклада се подчертава, че политическите и икономически рискове продължават да са основно предизвикателство пред аутсорсинга на бизнес процеси. Последното предизвикателство е Brexit, след като 52% от британците подкрепиха напускането на Европейския съюз (ЕС) на референдума в края на юни.

Индустрията все пак продължава да се разширява, но при силна динамика на пазарите заради нарастващите разходи за възнаграждения на някои пазари. Това е и основният двигател на сектора – необходимостта от намаляване на оперативните разходи.

Един от най-активните сектори са банките, които са особено притиснати от необходимост да намалят разходите и прехвърлят към обособени центрове счетоводните си операции, операциите, свързани с човешките ресурси, и други доставки. Другите активни индустрии са технологичната, бизнес анализ и пазарни проучвания, софтуерната и други.

Все пак анализите показват, че в Централна Европа например догонването в заплащането ще отнеме години, което превръща държавите от региона в предпочитани пазари за десетилетия напред. Основен проблем на пазарите в Централна и Източна Европа обаче е наличието на кадри заради демографията и засилената миграция към Западна Европа.

Последни новини
Още от Новини