Реформаторите ще правят правителство

Това реши Изпълнителният съвет на партията малко преди срещата с президента Росен Плевнелиев

Снимка: Реформаторски блок Снимка: Реформаторски блок

Реформаторският блок обяви, че ще вземе мандата, който президентът Росен Плевнелиев трябва да връчи на партията днес, и ще се опита да състави правителство в рамките на сегашното Народно събрание.

Това съобщи зам.-председателят на СДС Румен Христов  след заседанието на Изпълнителния съвет на партията и на парламентарната група, цитиран от Dnes.bg.

Припомняме, че преди десет дни Плевнелиев обяви, че ще даде третия мандат на Реформаторския блок. Той предпочете партията пред Патриотичния фронт заради евроатлантическата им ориентация. Националистите на свой ред обявиха, че дават подкрепата си за кабинет на Реформаторите, стига политическата криза да бъде овладяна.

ГЕРБ обаче категорично отказаха подкрепа за нов кабинет в този парламент, но оставиха вратичка за преговори след връчването на мандата.

"За нас е важно да има стабилно правителство в България предвид всичко, което се случва", обясни Христов след заседанието на Изпълнителния съвет на партията. Според него възможността не е изчерпана и разговорите ще продължат, след като днес получат проучвателния мандат от президента.

По думите на Христов, ако Реформаторският блок получи подкрепа от най-голямата политическа сила - ГЕРБ, ще има правителство. Срокът е следващият понеделник. Ако не се стигне до споразумение, мандатът ще бъде върнат.

Зам.-председателят на СДС е определен да получи днес проучвателния мандат от държавния глава Росен Плевнелиев. На "Дондуков"2 той ще бъде придружен от Костадин Марков и Борислав Великов.

Чуйте коментара на Трайчо Трайков за Реформаторския блок и какво каза СДС тази сутрин.

 

 

Последни новини
Още от Новини