Новата цел на UniCredit

Коментар на Чарлс Дибел, Aviva Investors и Ед Робинсън, Bloomberg News

Клон на банка UniCredit SpA в Рим, Италия. 5 декември 2016. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg Клон на банка UniCredit SpA в Рим, Италия. 5 декември 2016. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Акциите на UniCredit SpA стигнаха шесгодишен връх след като компанията представи плана си за повишаване на печалбата на основата на съкращаване на разходите и освобождаване от лоши кредити, съобщи Bloomberg на 13 декември 2016 вечерта.

Анализаротъ на Deutsche Bank Паола Сабионе оцени плана, включващ оферта за 13 млрд. евро „добро съотношение между печалба и засилване на капитала”.

Банката си постави за цел да постигне 4,7 млрд. евро нетна печалба през 2019, над три пъти нивото от 2015, съобщи базираната в Милано UniCredit при представянето на стратегическия си план във вторник. В рамките на тригодишната стратегия плановете на  кредитора включват съкращаването на допълнителни 6500 работни места, с което общо стават 14 000 и 1,7 млрд. евро икономии годишно.

„Като имаме предвид липсата на контрол над външната среда, смятаме, че фокусът върху капитала и разходите е важен”, написаха анализаторите от Jefferies Group LLC, сред които Бенджи Крилан-Санфорд, потвърждавайки рейтинга купува. „Целта за нетна печалба на банката за 2019 е над очакванията”.

55-годишният директор на UniCredit, французинът Жан-Пиер Мюстие през юли пое управлението на банката, пълна с лоши кредити, на фона на рекордно ниски лихвени нива и при най-дългата рецесия в Италия след Втората световна война. Банката имаше най-тънкия капиталов буфер сред тези, считани за важни за финансовата система в последните европейски стрес тестове.

"Те тръгват по пътя на други европейски банки, но не така бързо. Те забавиха всички мъчителни решения и преструктурирането, което видяхме в други сектори. И сега моментът е доста неподходящ за тях. Ще го направят на фона на политическата нестабилност в страната", каза Ед Робинсън, Bloomberg News.

Това е позитивна стъпка към решаване на ситуацията с необслужваните кредити, но ще отнеме време и има много работа, каза Чарлс Дибел, Aviva Investors в интервю за Bloomberg.

"Това означава, че ръстът и прогнозата за Италия остава доста понижена и това е тревожно, особено на фона на политическата ситуация, която споменахте".

Чуйте целия коментар във видеото.

 

Последни новини
Още от Новини