Инвеститорите в диаманти търсят редки камъни

Франсоа Делаж, гл. изп. директор DeBeers

Нешлифовани диаманти в YaPTA на Алроса. Якутск, Русия. 17 февруари 2016. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg Нешлифовани диаманти в YaPTA на Алроса. Якутск, Русия. 17 февруари 2016. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg

Най-големият производител на диаманти в света, De Beers постигна най-ниски продажби тази година, съобщи Bloomberg.

Компанията продаде диаманти за 418 млн. долара в десетия си цикъл. За сравнение предишното предлагане бе за 476 млн. долара, показва съобщението на компанията от 13 декември 2016. За същия период на 2015 продажбите са били 248 млн. долара.

„Докато търговията в долния сегмент на нешлифовани диаманти търпи временен спад в резултат на програмата за демонетизация в Индия, търсенето в останалите сегменти продължава да е силно”, съобщи главният изпълнителен директор Брус Кливър, цитиран от Bloomberg.

„Като цяло продажбите остават в нормата на сезонните очаквания”.

Индустрията бе засегната от войната, обявена в Индия срещу т.нар. „черни пари”, след като правителството обезцени съществуващите банкноти от 500 рупии /7,41 долара/ и 1000 рупии. В отговор De Beers облекчи ограниченията за купувачи в Индия.

Служител на Chow Tai Fook Jewellery Group Ltd. проверява диамант в магазин на компанията. Хонконг. 13 февруари 2015. Photographer: Billy H.C. Kwok/Bloomberg.

"Всички свикнахме да живеем в свят на волатилност. По политически, икономически или в някои случаи - дори климатични причини. Важно е да продължаваме да предлагаме смислено преживяване на клиентите си чрез пазарите и магазините, които имаме", каза в интервю на Франсоа Делаж, гл. изп. директор DeBeers.

"Това обяснява защо за разлика от това, което четете в някои медии, които пускат заглавия за забавянето на Китай, ние не виждаме нищо подобно".

Чуйте цялото интервю във видеото.

 

Последни новини
Още от Новини