Бонуси за Коледа раздават 84% от българските работодатели

Проучване на БСК обхваща 682 компании в България

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

84% от работодателите в България ще раздават коледни бонуси на служителите си, като добрите финансови резултати на компаниите са ключова предпоставка, за да се планират стимули за служителите. За сравнение, през 2015 желание да раздадат допълнителни средства или подаръци преди коледните празници са декларирали 83% от директорите на фирми. Това показват данните от проучване на Българска стопанска камата (БСК), проведено в периода 10-30 ноември, сред 682 предприятия, пише Investor.bg. 

Около 74% от компаниите ще дадат финансов стимул на служителите си, а всеки десети работодател ще зарадва работниците си с подарък (11%). Около 10% от фирмите ще предоставят ваучери за храна и напитки, а едва 3% ще изпратят персонала си на почивка, като вид бонус.  

За сравнение, през 2015 финансовият стимул беше предпочетен от 56% от работодателите, а 32% заложиха на фирмените подаръци, уточняват от БСК. Без промяна спрямо предходната година остава процентът на работодателите, които предвиждат за служителите си ваучери за храна/напитки или за почивка.

От предпочелите финансовия стимул преобладаващата част (88%) предвиждат той да е в размер от 20 до 50% от месечната работна заплата на заетите, а останалите 12% от работодателите са по-щедри и са решили да отделят бонуси в размер до 75-100% от възнаграждението на работниците. Нито един от анкетираните не възнамерява да дава бонуси, по-големи от една месечна работна заплата, докато през 2015 3% са декларирали такава готовност.

Като цяло през миналата година работодателите са били по-щедри, тъй като тогава всеки пети (общо 24%) е бил склонен да възнагради работниците си със 75-100% от месечното им възнаграждение, пише още в изследването на БСК.

Според данните добрите финансови резултати на фирмата са ключова предпоставка за работодателите, когато планират коледни стимули за своите работници. 48% от анкетираните отговарят именно по този начин на въпроса „При какви условия бихте дали коледни бонуси?“. Други 34% са на мнение, че бонуси трябва да се дават след внимателна преценка на приноса на всеки работник, а 17% биха зарадвали работниците си, независимо от финансовите резултати на фирмата. Едва 1% от анкетираните твърдят, че при никакви условия не биха дали коледни бонуси.

Спрямо 2015 пропорциите в отговорите се запазват, като единствено сериозно се увеличава делът на работодателите, готови да стимулират работниците си независимо от финансовите резултати.

Най-честият мотив за раздаване на коледни бонуси (за 43% от анкетираните), е да бъдат поощрени добрите служители, а 15% от анкетираните виждат в това възможност за сплотяване на екипа.

Всеки пети работодател планира бонуси, за да спази традициите на фирмата, а 16% приемат този жест към служителите като форма за подобряване и съхраняване на фирмения имидж. Едва 1% от анкетираните използват бонусите за намаляване на облагаемата печалба на фирмата. Също 1% са и работодателите, които принципно не одобряват раздаването на бонуси. Аналогични са били пропорциите и през 2016.

Последни новини
Още от Новини