Алфатур обяви несъстоятелност

Депозитите и платените почивки са гарантирани от застраховката Отговорност на туроператора

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

Днес, 13.12.2016, Алфатур АД е подала в съда молба за откриване на производство по несъстоятелност, в рамките на което ще се предприемат законоустановените действия за събиране на вземанията и разплащане с кредиторите на дружеството, гласи съобщение на сайта на компанията. "В последните дни установихме, че сме в обективна невъзможност да гарантираме разплащанията на коледно-новогодишните пътувания, което би могло да доведе до кризисни ситуации по време на празниците, изразяващи се в оставени хора по летищата и ненастанени в хотелите".

"Пътуванията на всички хора, които в момента се намират зад граница, са изцяло платени, поради което не съществува опасност от проблеми с полети за връщане или отказ за настаняване по хотели", пише в съобщението.

Относно предстоящите пътувания за периоди, различни от коледните и новогодишни празници, компанията ще се свърже поотделно по имейл с всеки, към когото е поела ангажимент, за да му даде информация за конкретния случай, обявява туроператорът, обявил несъстоятелност.

"Подчертаваме, че нашите клиенти, които са внесли депозити или са платили изцяло своите почивки, няма да загубят парите си. Те са гарантирани със застраховката „Отговорност на туроператора“, сключена между агенцията и „Застрахователно дружество ЕВРОИНС“ АД с покритие 1 400 000 лева. Считаме за правилно обаче, още отсега да кажем, че така планираните пътувания няма да могат се осъществят през нашата агенция".

Съгласно чл. 109 от Закона за туризма обезщетението по застраховката се определя и изплаща от застрахователя в срок до 15 дни, след като потребителят представи всички поискани от застрахователя документи, свързани с установяването на събитието и размера на вредите, припомня "Алфатур".

В резултат на революциите в Тунис и Египет и последвалите бомбени атентати в Република Турция, „Алфатур“ губи основните си дестинации, които съставляват около 80% от бизнеса й, обясняват от туристическата фирма. "Едновременно с това, агресивното навлизане на пазара на нискотарифните авиокомпании доведе до срив и на продажбите по европейските дестинации и по направление ОАЕ. Тези, както и други негативни фактори и тенденции в туристическите дейности, доведоха до значителен спад на оборотите и ликвидността на агенцията".

Последни новини
Още от Новини