ADM разширява производството си в Разград

Проектът ще приключи през 2018 и включва разрастване и в Турция

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Американската компания Archer Daniels Midland (ADM), собственикът на компанията за царевични продукти в Разград "Амилум", планира значително разрастване на производствения си капацитет в предприятията си в Турция и България, съобщава американското издание Farm Futures, позовавайки се на ADM. 

"Продължаваме да наблюдаваме значителни възможности за реализация на царевични нишестени продукти на пазарите в Европа и Близкия Изток. С планираното разширяване на производствения си капацитет ADM ще бъде по-добре позиционирана, за да отговори на нарастващото търсене от страна на клиентите в целия регион", заяви Пиер Дюпра, президент на ADM за Европа, Близкия Изток и Африка.

"Чрез увеличаване на производствения капацитет и разширяване на нашите възможности ние се гарантираме, че ще сме в състояние да предложим на нашите клиенти разширена гама от подсладители и нишестета, след като производствените квоти на захар в ЕС изтекат. Не трябва да се пренебрегва и фактът, че търсенето на наши продукти нараства в Турция и Близкия Изток, както в хранителната индустрия, така и при производството на хартия". ​

ADM придоби пълна собственост върху предприятията за преработка на царевица в Адана, Турция и Разград, България, както и 50% собственост върху предприятието в Сабадегхаза, Унгария, през ноември 2015 и от тогава работи за постигането на максимална интеграция на предприятията към глобалната структура на компанията. Палитрата от притежавани от компанията предприятия произвежда пълната гама продукти, включително течни подсладители, натурални и модифицирани нишестета, фруктоза на кристали и декстроза. 

През юни 2016 ADM приключи придобиването и на предприятие в Казабланка, Мароко. 

"Една от нашите ключови стратегически цели е да се повиши себестойността на притежаваните от акционерите дялове на компанията и да се диверсифицира глобалният отпечатък на компанията", допълва Дюпра.

"Последните ни придобивания в България, Турция, Унгария и Мароко са огромна стъпка към постигането на тези цели. Ние продължаваме тези си усилия - в допълнение към разширяването на производствения ни капацитет, подобренията, които правим в Турция и България ще подобрят производствения ни капацитет в тези предприятия, като увеличат нашата конкурентоспособност, като на локално ниво, така и в международен план". 

ADM цели да приключи плановете си по разширяване на капацитета в България и Турция през първата половина на 2018 година. 

Разградската компания, бившата "Царевични продукти" е първото приватизирано голямо предприятие в България. Собственици на компанията бяха белгийската "Амилум" и британската Tate & Lyle. 

Последни новини
Още от Новини