Политически обречена ли е Турция

Мадхур Джа, директор проучване, Standard Chartered и Волфганго Пиколи, съпрезидент на Teneo

Бизнес квартала Maslak, Истанбул. Турция. 1 декември 2016.  Photographer: Kostas Tsironis/Bloomberg Бизнес квартала Maslak, Истанбул. Турция. 1 декември 2016. Photographer: Kostas Tsironis/Bloomberg

Икономиката на Турция неочаквано се сви в третото тримесечие. Спадът е воден от понижение на потреблението – най-ясния знак, че неуспешният опит за преврат през юли и политическата криза, която предизвика са натежали над доверието, съобщи Bloomberg.

Турция обяви свиване за пръв път от 7г. Турската лира поевтиня.

Икономиката на Турция се сви с близо 2% през третото тримесечие на 2016 според официалните данни, публикувани в понеделник, 12 декември 2016. БВП отстъпи с 1,8% спрямо същия период на 2015, обяви Статистическото бюро.

Свиването се дължи на спад на разходите за потребление от 3,2% през третото тримесечие, докато износът на продукти и услуги е спаднало с 7%.

„Неуспелият преврат, терористичните атаки и лошото време допринесоха икономическите резултати да са по-зле от очакваното”, каза вицепремиерът Мехмет Шимшек в мейл, цитиран от Bloomberg.

„Геополитическите напрежения, слабата глобална търговия и спадът на капиталовите потоци към развиващите се икономики натежа над третото тримесечие”.

Според Шимшек силните публични финанси и добре капитализираните банки ще поддържат икономиката устойчива на удари.

"Страни, които са малко по-силни макроикономически и правят структурни реформи ще бъдат по-устойчиви в несигурна външна среда от други. За съжаление Турция не попада в тази категория", каза Мадхур Джа от Standard Chartered пред Bloomberg.

"В резултат на това Турция остава една от най-уязвимите страни за нас. И определено го виждаме в движенията на валутата й. Вероятно ще продължим да го виждаме".

Чуйте цялото интервю във видеото.

Статистическото бюро на Турция обяви миналата седмица, че променя начина на изчисление на БВП, за да съответства с останалата част на света и да отчита правилно темповете на икономическа активност.

В резултат на това базовата година, която използва за пресмятане на БВП се сменя от 1998 на 2009.

„Новият метод затруднява сравнението с предишните резултати”, каза Бора Тамер Йълмъз, базиран в Истанбул икономист в Ziraat Bank.

Последни новини
Още от Новини