Кристин Лагард влиза в съда

Обвинена е в небрежност по Аферата Тапи

Кристин Лагард, управляващ директор на МВФ говори по време на форума на Bloomberg на жените-предприемачи в Ню Йорк, на 2 декември 2016. Photographer: Christopher Goodney/Bloomberg Кристин Лагард, управляващ директор на МВФ говори по време на форума на Bloomberg на жените-предприемачи в Ню Йорк, на 2 декември 2016. Photographer: Christopher Goodney/Bloomberg

Директорът на МВФ Кристин Лагард влиза в съда в понеделник, 12 декември 2016 по дело, което привлича вниманието във Франция, но едва ли ще застраши работата й начело на Фонда, съобщи Bloomberg.

60-годишната Лагард е обвинена в небрежност по дело, което се отнася до времето, когато бе министър на финансите на Франция в администрацията на президента Никола Саркози. Тя е обвинена в бездействие за предотвратяване на изплащането на голяма сума публични средства на бизнесмена Бернар Тапи, 400 млн. евро.

Лагард отрича обвинението, а присъдата се очаква в петък, 16 декември или изслушванията да продължат и другата седмица.

„Опитах се да си свърша работата по най-добрия начин в рамките на това, което знаех”, каза Лагард в репортаж, излъчен в неделя, 11 декември по обществената ТВ France2, цитирана от France24.

„Небрежността е неволно нарушение. Мисля, че всички сме били небрежни в живота си”, каза Лагард, която е седмият член на правителство, изправен пред специалния трибунал, който от 1993 съди министри за престъпления и нарушения, извършени при изпълнение на служебните им задължения.

Делото ще се гледа в 15ч. българско време от трима съдии от Касационния съд, шестима депутати и шестима сенатори. Предвижда се да продължи до 20 декември.

Чуйте коментара от Париж на Каролин Конан от Bloomberg на 12 декември 2016.

През 2007 Кристин Лагард е оторизирала „с лекота” според обвинението, избора на частна арбитражна процедура по Аферата Тапи/Credit Lyonnais. След това, през юли 2008 се отказала прибързано според разследващите магистрати, да предприеме действия срещу арбитражното решение, което присъжда на бившия собственик на Олимпик Марсилия над 400 млн. евро с лихвите.

Бернар Тапи поска компенсация от държавата чрез съда след като продаде дяловете си в Adidas на Credit Lyonnais  през 1993. Той твърди, че банката, притежаваната тогава от държавата, го е измамила като е продала дяловете му след това за много по-голяма сума. По-късно Тапи бе накаран да върне парите, решение, което обжалва и решение по него съдът още не е взел.

Случаят бе отнесен към арбитражния съд преди включването на Лагард в правителството на Саркози. Самият Тапи твърди, че Лагард „никога не му е правила подарък”, съобщава АФП.

Последни новини
Още от Новини