Румъния и Македония гласуват за парламент

В Македония изборите са предсрочни

Скопие, Македония. 2015. Снимка: С.Грозева/BloombergTVBulgaria Скопие, Македония. 2015. Снимка: С.Грозева/BloombergTVBulgaria

Днес, 11.12.2016, румънци и македонци гласуват за парламент. 

В Македония изборите са предсрочни и до тях се стигна след дълга и тежка политическа криза. По последни данни от Държавната избирателна комисия (ДИК) на страната съобщиха, че гласуването за македонците зад граница е преминало в събота и най-активни са живеещите в София и Анкара, предава „Фокус“.

Съгласно предварителните данни от регистрирани в София, от общо 36 македонци с право на глас са гласували 20. В турската столица бюлетини са пуснали 25 от общо 45 граждани на Македония, живеещи в Анкара.

"През последните 25 години от своето създаване македонските правителства обхванаха огромен брой реформи, и в законодателството, и в администрацията, поради което и мястото на Македония в десетката на класацията Doing Business не е изненада" каза Н.Пр. посланикът на Република Македония в България Мариян Гьорчев за Bloomberg TV Bulgaria през ноември.

Анализ: Политическата криза в Македония не се отрази на пазара - интервю на Иван Щериев, директор на Македонската фондова борса.

 

Румъния също гласува за висшия орган на властта. 

Днес в Румъния също ще се проведат парламентарни избори. Според австрийската медия ORF, цитирана от „Фокус“, последните проучвания на общественото мнение показват, че фаворит на румънците е Социалдемократическата партия.

След нея е дясноцентристката Национална либерална партия, която определи вота като ключов в борбата срещу корупцията, обвинявайки социалдемократите във възпрепятстване на съдебната система в страната.

Чуйте специалния кореспондент на Bulgaria ON AIR Мартина Ганчева - включване на живо от Румъния на 11 декември 2016.

 

Последни новини
Още от Новини