Президентът отлага връчването на мандата на РБ за 13 декември

Промяната е в знак на съпричастност към трагедията в Хитрино

Снимка: Velko Angelov/Bloomberg Снимка: Velko Angelov/Bloomberg

Президентът отлага връчването на мандата на Реформаторския блок за 13 декември в знак на съпричастност с трагедията в Хитрино, съобщават от пресслужбата на президента.

В знак на съпричастност с трагедията на жителите на Хитрино и във връзка с обявения на 12.12.2016 Ден на национален траур, президентът Росен Плевнелиев отлага връчването на проучвателен мандат за съставяне на правителство на Реформаторския блок.

Конституционната процедура за връчване на мандат за съставяне на правителство на Парламентарната група на Реформаторския блок ще бъде изпълнена от държавния глава в 11 часа на 13 декември, вторник. 

Според първоначалната програма Плевнелиев трябваше да връчи мандата на РБ в понеделник - 12 декември. 

С решение на Министерския съвет 12 декември, понеделник, е обявен за ден на национален траур за жертвите от взривилата се цистерна - част от влакова композиция, в село Хитрино, област Шумен, съобщиха пресслужбата на кабинета. Правителството изказва своите съболезнования на близките на загиналите. В тяхна памет националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина.  

Държавният глава Росен Плевнелиев изпрати съболезнователно писмо до президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган по повод атентатите в Истанбул, при които загинаха десетки хора, а стотици бяха ранени. Президентът Плевнелиев изразява увереност, че извършителите на тези нападения ще бъдат разкрити и наказани с цялата строгост на закона.

„Дълбоко съм потресен от новината за унищожителните атентати в Истанбул, при които десетки хора загубиха живота си, а много други бяха ранени. Този труден момент, в който много семейства бяха потопени в скръб, предизвиква съчувствие и съпричастност в целия български народ“, се казва в писмото на държавния глава.

Последни новини
Още от Новини