Дали новоизгрелите политически сили не са забравените стари

Румъния гласува на парламентарни избори

Констанца, пристанището. 2009. Снимка: С.Грозева/BloombergTVBulgaria Констанца, пристанището. 2009. Снимка: С.Грозева/BloombergTVBulgaria

Румъния провежда парламентарни избори, които могат да върнат най-голямата партия на власт година, след като нейният лидер бе принуден да се оттегли като министър-председател заради обвинения в корупция, съобщава Bloomberg.

Гласуването започна в 07:00ч. и ще продължи до 21:00ч. в неделя и преди първоначалните резултати към полунощ ще излязат екзитполовете.

„Трябва да избираме между едни и същи партии и хора. Уж се появиха нови партии, но информираните знаят, че те обслужват определени интереси извън Румъния.

А добре познатите партии излъчиха нови фигури, но се страхуваме, че и те няма да се вълнуват от проблемите на хората”, каза Клара Маркулеску – председател на НПО в Гюргево в интервю на Мартина Ганчева от Bulgaria ON AIR.

Социалдемократите на бившия премиер Виктор Понта има над 20 пункта преднина пред либералите в надпреварата за смяна на сегашното технократско правителство.

„Сценариите са многобройни”, каза зам.-председателят на партия Алде в Гюргево.

„Очаквам смяна на настоящото правителство, което уж е правителство на технократи, но не е. Очаквам управление на Калип Попеску Таричану на Алде плюс СДП, каза Йонел Мускалу пред Bulgaria ON AIR.

Хората са разочаровани, смята Василаке Йон, кандидат за депутат от Гюргево. „Всички, които досега бяха в парламента, през тези 25-26 години демокрация, забравиха обещанията, които дадоха. А дали новоизгрелите политически сили не са забравените стари?”

Румъния е член на НАТО от 2004 и на ЕС от 2007. Втората най-бедна страна в ЕС след България със средна заплата от 470 евро на месец и БВП, равняващ се на 57% от средния за общността, съобщава АФП.

След рецесията, при която съкрати 25% от заплатите в обществения сектор, Румъния поднови растежа и очаква ръст от 4,8% за 2016.

Повече за избирателните нагласи - четете специалните репортажи от Румъния на Мартина Ганчева от Bulgaria ON AIR.

Последни новини
Още от Новини