България и Дания - единствени в ЕС без намалено ДДС за книги

Европейската комисия намалява ДДС и за електронни книги под натиска на държавите членки

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Търговците на книги в Европейския съюз ще могат да продават електронните си издания с по-нисък данък добавена стойност, за да се изравнят с отстъпките, които вече се прилагат за издаваните на хартия книги. Това предвиждат промени в законодателството на ЕС в сила от началото на месеца, пише EurActiv.com. 

Повечето държави в ЕС, с изключение на България и Дания, позволяват книгите на хартия да бъдат продавани с намалено ДДС. Средното ниво на данъка за Европейския съюз е 7,6%, докато за електронните книги той е 19,9%, сочи проучване, направено за целите на Европейския парламент. 

Новото предложение ще позволи, но няма да задължи държавите членки да прилагат по-ниски данъчни ставки върху продажбата на електронни книги, които към момента съставляват само 5% от европейския книжен пазар. Комисията предвижда, че този дял ще нарасне до 20% към 2021. 

Дискусиите

Крачката да се промени ДДС за електронните книги идва след напрегнати дискусии в рамките на Европейската комисия, страните членки и Европейския съд за това дали трябва електронните книги да бъдат продавани при същите условия, като хартиените. 

Съдът постанови през март, че намаленото ниво на ДДС за електронни книги във Франция и Люксембург е незаконно. 

Европейският комисар по дигитална политика Андрюс Ансип заяви пред репортери, че решението на съда се е изтълкувало, като "знак", че е време ЕК "да се намеси".

Ансип заяви, че мерките относно ДДС за електронните книги са "последното парченце от пъзела", след серия от законодателни инициативи тази година, които целят стимулирането на електронната търговия, включително промени в условията, касаещи електронното разплащане и достъпът до сайтове за електронна търговия в рамките на Европейския съюз.

Продажби

Продажбите на електронни книги вече започват да падат в някои европейски държави. Британската асоциация на издателите отчита по-ниски нива на продажбите на електронни книги през 2015 година в сравнение с предходната година. 

Книжарите твърдят, че оптимизмът им по отношение на реализацията на електронни книги намалява, но се надяват с намаляването на ДДС тази тенденция да се обърне. 

"ДДС вероятно е един от елементите, които могат да обяснят защо пазарът на електронни книги расте толкова бавно до момента", заявява Фран Дубруйле, директор на Европейската и международна асоциация на разпространителите на книги.

Дубруйле заявава, че разпространителите на книги промотират електронни издания, като таргетират малки групи от читатели, които специално ги предпочитат, въпреки че продажбите намаляват. 

Други дигитални издания

Новите правила на ЕК относно ДДС, които визират онлайн публикациите ще се отразят и на абонаментите за дигитални издания.

"Дали четеш нещо на хартия или в електронен вариант, книгата си е книга, а вестникът продължава да е вестник", заявява еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси. 

Московиси заяви, че по-виското ДДС за дигиталните продукти "вече не отговаря на икономиката такава, каквато е в момента". 

Последни новини
Още от Новини