25% от битовите отпадъци в България се рециклират

Правим качествен скок в третирането на отпадъците като ресурс, но сме далеч от целта - 55% рециклиране

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

В България се рециклират около една четвърт от битовите отпадъци (25% - по данни за 2014), каза Ивелина Василева, министър на околната среда и водите в оставка, по време на откриването на първия Екодизайн форум „Бизнес за природата“, пише Investor.bg. 

Министърът отчете, че 177 общини с население 6,6 млн. души са обхванати от системите за разделно рециклиране на отпадъците през 2016.

Тя коментира, че през последните години у нас е направен качествен скок в третирането на отпадъците като ресурс.
Темите за опазването на околната среда са заложени за българското председателство на ЕС в началото на 2018, каза екоминистърът, цитирана от пресцентъра на МОСВ.

И припомни, че са изградени 19 регионални системи за управление на отпадъците, които обслужват над 3,5 млн. жители. 12 от системите са обезпечени с компостиращи инсталации за биоразградими и зелени отпадъци, а 11 – със сепариращи инсталации.

След 2010 г. намалява количеството генерирани битови отпадъци. Средно на глава от населението за България се падат 442 кг, при средно за ЕС – 475 кг.

Както на европейско, така и на местно равнище целта на нормативната рамка е да се постигне плавно преминаване от линейна към кръгова икономика, заяви на форума експерът Антон Пейчев.

В Холандия са си поставили за цел да постигнат 100% рециклиране на отпадъците и 100% използване на електроенергия от ВЕИ, коментира експертът Херман Хуизман.

Последни новини
Още от Новини