Европа все още трепери над Гърция

Наближава ли решение за дълговия проблем на страната

Министър - председателят на Гърция Алексис Ципрас напът към среща с ЕК Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Министър - председателят на Гърция Алексис Ципрас напът към среща с ЕК Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Финансовите министри на страните от ЕС договориха през тази седмица мерки за облекчаване на гръцкия дълг. Те бяха определени като краткосрочни и са далеч от убедително решение на проблема, който се проточи твърде дълго, пише в свой анализ Bloomberg.

Мерките, чиито основни принципи бяха договорени по-рано тази година, трябва да помогнат на гръцкото правителство да убеди гласоподавателите да приемат така необходимата вътрешна реформа. Това е добре, но все пак недостатъчно, за да постави дълга и бюджетния план на страната в устойчива позиция. Ето защо МВФ иска по-сериозни мерки.

В контекста на последните разговори френският министър на финансите Мишел Сапин призна, че Гърция е положила огромни усилия. „Това е първото гръцко правителство от доста време насам, което изпълнява ангажимента си”, каза още той. Според него е важно Европа да помогне за облекчаване на дълга както като възнаграждение, така и за да насърчи по-нататъшно подобряване на бизнес климата.

Всичко това е вярно. Гърция не може да бъде обвинена, че не прави нищо, за да си помогне. Банковата система се стабилизира след три серии на рекапитализация, а депозитите се връщат, макар и бавно. Икономиката нараства умерено. Страната отчете първичен бюджетен излишък за десетте месеца от началото на годината.

Одобрените краткосрочни мерки от Еврогрупата включват удължаване на падежите по гръцките заеми, както и превръщане на плаващия размер на дълга във фиксирани плащания. Но очакваното намаляване на съотношението дълг към БВП с 20% до 2060 изглежда нереално, а идеята, че Гърция може да постигне годишен бюджетен излишък в размер на 3,5% от БВП през следващите 10 години си е чиста фантазия.

Източник: Bloomberg

Мерките за икономии, които се очаква да върнат гръцката икономиката в релси, сред които по-ниски пенсии, съкращаване на държавни служители, свиване на други публични разходи и по-високи данъци – вече срещнаха големи трудности. Безработицата се запазва на над 23%. Планират се нови стачки и протести. Последното нещо, от което Европа се нуждае сега, е влошаване на проблемите с Гърция на фона на сътресенията след италианския референдум.

В интерес на кредиторите е да бъдат по-решителни. Колкото повече време дълговият проблем на страната остава нерешен, толкова по-дълго тя ще бъде изключена от международните капиталови пазари, което ще попречи на плановете й и ще увеличи бремето върху европейските държави.

Вече е ясно, че дългът на страната дори и след мерките от тази седмица няма да бъде изплатен изцяло. Изправяйки се пред тази реалност, Европа трябва да осъзнае, че помагайки на Гърция, помага на себе си.

Последни новини
Още от Новини