НЕК изплати оборудването на Белене

За целия проект са похарчени 2,6 млрд. лева

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

НЕК се разплати днес, 08.12.2016, за оборудването на АЕЦ "Белене", като за проекта досега са похарчени 2,6 млрд. лева, което включва, както площадката, така и реакторите, заяви енергийният министър на България Теменужка Петков, цитирана от Investor.bg.

Изплатените днес средства на „Атомстройекспорт“ са 601 млн. евро и вероятно до края на деня парите ще бъдат по сметките на руската компания, каза по време на парламентарния контрол енергийният министър.

Тя посочи, че след плащането България вече е собственик на произведеното оборудване за АЕЦ „Белене“. За проекта досега са похарчени 2,6 млрд. лева – 1,4 млрд. лева за площадката и 1,2 млрд. лева за оборудването. „Това са пари, които не можем да пропилеем с лека ръка“, каза още енергийният министър.

Плановете на правителството са активите и пасивите, свързани с проекта, да бъдат обособени в отделно предприятие и продадени чрез приватизационна процедура. Петкова уточни, че има интерес от потенциални инвеститори към централата. При приватизационна процедура обаче ще се види реалният интерес към проекта.

Направените разходи за АЕЦ „Белене“ са правени без анализи, а плановете на правителството, което обаче е в оставка, са развитието на проекта да бъде изцяло на пазарна основа.

По време контрола депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров припомни, че сеизмологичният риск в Белене е с една степен по-висока, отколкото в Козлодуй. За него строителството на централа в региона е опасно, още повече, че страната не се нуждае от новата мощност на фона на продължаването на живота на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“. Той призова оборудването да бъде продадено и да не се изгражда нова централа.

"Длъжни сме да направим опит да възстановим ресурсите, които българския данъкоплатци са правили през годините", заяви обаче Теменужка Петкова. 

Тя отхвърли и твърденията, че за проекта, въпреки заявките на правителството, продължават да се харчат пари на данъкоплатците във връзка с отпуснатите от бюджета над 1,2 млрд. лева за оборудването на АЕЦ „Белене“. Тя припомни, че НЕК е част от националната сигурност на страната.

Ако не е било намерено споразумение за плащането на оборудването от „Атомстройекспорт“, реална е била заплахата за блокиране на сметките на държавното дружество, което би довело до колапс за цялата енергийна система. Тя посочи още, че за съоръженията няма да се харчат парите на данъкоплатците, защото 601 млн. евро, преведени от държавния бюджет на НЕК, са заем и те ще бъдат възстановени за срок от 7 години.

Енергийният министър посочи още от парламентарната трибуна, че на 15 декември в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще се обсъди и вероятно одобри Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) на националното хранилище за ниско и среднорадиоактивни отпадъци на площадка „Радиана“ край АЕЦ „Козлодуй“.

Вече са приключили дейностите по доклада в национален и трансграничен период – проведени са обществени обсъждания в България и в Румъния. Изчаква се писмено становище от румънска страна, което може да влезе в оценката за въздействието при изграждането на ядреното хранилище.

Петкова посочи пред депутатите, че плановете са хранилището да бъде изградено на няколко етапа. На първо време ще бъдат построени клетки, в които да се съхраняват радиоактивните отпадъци от извеждането от експлоатация на първите четири блока на АЕЦ „Козлодуй“.

На 7 юли 2016 година Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“ (ДПРАО), което управлява проекта за изграждане на хранилището, сключи договор за строителство на съоръжението. Подготвителните работи на площадката на „Радиана“ се извършват от 2014 година. Финансирането на проекта идва от Международния фонд „Козлодуй“. 

Последни новини
Още от Новини