България е на последно място в ЕС по заплащане на час

По данни на Евростат страната е на дъното и по стандарт на живот

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

България се нарежда на последно място в Европейския съюз (ЕС) както по брутно почасово възнаграждение, така и по стандарт на живот. Това показват данни на европейската статистическа служба Евростат за 2014, съобщи Investor.bg

Почасовото заплащане в България е 1,7 евро спрямо 13,2 евро средно да ЕС и 25,5 евро в Дания, където часовата ставка е най-висока. Непосредствено преди нас е Румъния с 2 евро за час. Във всички останали страни членки от региона брутното почасово възнаграждение е над 3 евро.

България е на последно място в ЕС и по заплащане на час, изразено в паритет на покупателната способност, показват данните.

Близо една пета от работещите българи получават ниско трудово възнаграждение, показват още данните на Евростат. Става въпрос за лица, чийто общ медианен доход е поне 33% по-нисък от средния за страната. 

Средно в ЕС в тази категория попадат около 17,2% от домакинствата (или всяко шесто).

Най-голям е делът на бедните в Латвия (25,5%), Румъния (24,4), Литва (24%) и Полша (23,6%). Най нисък е този дял в Швеция (2,6%), Белгия (3,8%) и Финландия (5,3%).

Според Евростат в категорията на ниско платените работници попадат доста повече жени (21,1% ), отколкото мъже (13,5%).

Това, че страната ни е сред държавите с по-нисък дял на бедните се дължи основно на общото ниско ниво на заплащането у нас.

Според данните на Евростат България все още е на последно място в ЕС и по стандарт на живот. От изчисленията става ясно, че хората тук реално могат да си позволят 5 пъти по-малко стоки и услуги, отколкото тези в Дания.

Последни новини
Още от Новини