210 млн. евро ще влязат в България по проекти за социално и териториално развитие

Средствата са предоставени безвъзмездно от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

България ще получи 210,1 млн. евро по проекти за социално и териториално развитие и сближаване, предоставени безвъзмездно от Република Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство Норвегия. Средствата идват по линия на меморандум за разбирателство за изпълнението на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и изпълнението на Норвежкия финансов механизъм за периода 2014-2021, който страната ни подписа.

България е сред първите от общо 15 държави, която подписва меморандумите за разбирателство, което ще даде и възможност за по-нататъшно задълбочаване на двустранните отношения, съобщават от пресслужбата на правителството.

„Програмите по двата механизма имат ключова роля за България, защото допълват мерки по основните приоритетни политики за страната, които не попадат или не попадат напълно в обхвата на оперативните програми“, заяви вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, цитиран от Investor.bg.

Чрез Финансовия механизъм на ЕИП с ресурс от 115 млн. евро, предоставени от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, ще бъдат финансирани проекти за местно развитие и намаляване на бедността, енергийна ефективност и сигурност, опазване на околната среда и развитие на предприемачеството в областта на културата.

В допълнение Норвегия предоставя 95,1 млн. евро за проекти, насочени към развитие на бизнес, иновации и малки и средни предприятия, правосъдие и вътрешни работи, които ще се реализират у нас чрез Норвежкия финансов механизъм.

Гражданското общество ще получи подкрепа в размер на 15,5 млн. евро за мониторинг и оценката на политики и дейността на администрацията. Отделени са 951 000 евро за проекти за подпомагане на социалния диалог и гарантиране на достойни условия на труд.

В следващите шест месеца ресорните министерства и заинтересовани страни от България и страните-донори трябва да изготвят идейни концепции за всяка от одобрените програми.

Първите проекти могат да стартират в края на следващата година, а срокът за изпълнение на всички дейности е 30 април 2024.

Последни новини
Още от Новини