IATA: Меко кацане през 2017

IATA прогнозира 16% спад на печалбата на авиокомпаниите през 2017 до 29,8 млрд. долара.

Знамената на IATA на фона на прелитащ самолет. Дъблин, Ирландия. 2 юни 2016. Photographer: Aidan Crawley/Bloomberg Знамената на IATA на фона на прелитащ самолет. Дъблин, Ирландия. 2 юни 2016. Photographer: Aidan Crawley/Bloomberg

Печалбите на авиокомпаниите по света се очаква да претърпят първия си годишен спад от 6г. след като стигнаха рекордни нива през 2016 с ниските цени на петрола, съобщи основната асоциация в индустрията, цитирана от Bloomberg.

Новият главен изпълнителен директор на IATA Александър Дьо Жуниак каза в интервю за Bloomberg, че спадът на печалбите се очаква да представлява „меко кацане” за сектора.

    „Тези три години са най-добрите в историята на индустрията”, каза Жуниак на годишната конференция на IATA в Женева.

Според него има много рискове – политически, икономически и свързани със сигурността. „Контролът на разходите остава постоянна битка в хиперконкурентната индустрия”.

IATA представлява 256 авиопревозвачи, осигуряващи 83% от глобалния въздушен трафик.

 

Според новата прогноза на организацията за 2017 ръстът в броя на пътниците се очаква да се забави до 5,1% и до 5,9% през 2016. Това е по-малко от очаквания ръст на капацитета, затова средната заетост на местата ще падне под 80%. И дори с това IATA очаква стабилизиране на цените на превоз с възстановяването на глобалния БВП.

Чуйте цялото интервю на Де Жуниак за Bloomberg във видеото.

 

Последни новини
Още от Новини