Руските хакери и хората, които ги преследват

Репортаж на Ашли Ванс от Bloomberg Businessweek

Аранжирана фотография на човек, пишещ на лаптоп. Заснето в Тискилва, Илинойс, САЩ.  8 януари 2015. Photographer: Daniel Acker/Bloomberg Аранжирана фотография на човек, пишещ на лаптоп. Заснето в Тискилва, Илинойс, САЩ. 8 януари 2015. Photographer: Daniel Acker/Bloomberg

Администрацията на Обама трябваше да решава проблеми на кибeрсигурността повече от всеки друг президентски екип от атаката срещу Google до мерките за защита на IoT устройства.

В края на мандата си и в края на ноември 2016 Комисията по защита на националната киберсигурност на САЩ публикува резултатите от 9-месечно изследване на американските проблеми с хакерите. Докладът препоръчва засилване на защитата на свързаните IoT устройства като рутъри и уебкамери, реорганизация на киберсигурността на федералните агенции и развитие на ново поколение американски експерти по киберсигурност.

Тези препоръки обаче ще се изпълняват от новата републиканска администрация на Доналд Тръмп.

Правителствата по цял свят се изправят срещу проблемите на сигурността онлайн. Основаната през 2003 Group IB е руска компания, работеща в областта на превенцията и разследването на високотехнологични престъпления и киберсигурността. Тя е част от IT клъстера на руския иновационен център Сколково край Москва.

Ашли Ванс от Bloomberg Businessweek разговаря с двама от основателите на Group IB - Иля Сачков, основател и генерален директор и Дмитрий Волков, ръководител на отдела за разследвания и киберразузнаване Bot-Trek Intelligence.

Гледайте видеото от Сколково.

Според индекса на най-иновативните страни в света за 2016 Южна Корея е първа, САЩ - на 8-о място, Русия - 12-та, България - на 42-о от общо 50 страни.

Последни новини
Още от Новини