Министерство на финансите очаква ръст на икономиката с 3,2% през 2016

Развитието на европейската икономика се очаква да остане потиснато в резултат на повишената несигурност в региона

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

Министерство на финансите публикува актуализираната си есенна прогноза за периода 2016-2019, според която реалният растеж на българската икономика за тази година се очаква да достигне 3,2%, а предишната прогноза беше за ръст от 2,6%, пише Investor.bg.

В следствие на ревизиите на Националния статистически институт (НСИ) номиналната стойност на БВП за 2015 е повишена с над 2 млрд. лв. Реалният растеж на БВП за 2015 и първата половина на 2016 се повишава с около 0,6 пр.п., пише още в документа. 

Променени са и източниците на растежа. Преди ревизията с основен принос за растежа на БВП през 2015 беше нетният износ, но след промените двигател на растежа е вътрешното търсене. За първата половина на 2016 приносът на нетния износ се повишава поради по-слабо реално нарастване на вноса на стоки и услуги.

Припомняме, че именно заради това разминаване в данните за БВП депутатът от ДПС и бивш финансов министър Петър Чобанов поиска Бюджет 2017 да бъде изтеглен и коригиран с актуалните данни. Основният му мотив беше, че разликата в числата прави недействителни всички сметки за следващата година, а на базата на по-ниски очаквания за БВП лесно се отчитат по-високи постъпления в хазната.  

Министърът на финансите Владислав Горанов обаче е категоричен, че ревизията на статистиката няма сериозен ефект върху бюджетните сметки. Законът за държавния бюджет беше окончателно приет от депутатите на 1 декември.

Както европейската, така и американската икономика се очаква да забавят темповете си на растеж през текущата година, пише още в актуализираната прогноза на Министерството на финансите. Благоприятното развитие при развиващите се пазари, както и ускорението на ръста на БВП на САЩ, ще имат водеща роля за динамиката на световната икономика през 2017.

В същото време развитието на европейската икономика се очаква да остане потиснато в резултат на повишената несигурност в региона, свързана с геополитическото напрежение, миграционния поток към страните от Европейския съюз (ЕС), ефекта от предстоящото излизане на Великобритания от Съюза и влошената икономическа и политическа среда в Турция.

Допускането за цената на петрола сорт Брент през 2016 е за 44,3 щатски долара за барел, а спадът средно за годината ще бъде 15,4%. Очакванията за цените на енергийните суровини са за средно понижение от 2,3% през 2016, като корекцията спрямо предходната прогноза се дължи най-вече на по-бавно възстановяване при цените на храните и по-голям спад съответно при металите и селскостопанските суровини.

В периода 2017-2019 се очаква всички основни суровини да започнат да поскъпват при засилване на търсенето и по-ограничено предлагане

Финансовото министерство отбелязва още, че инвестициите в икономиката за периода януари - юни са се повишили със 7,7%, но се очаква за цялата настояща година да забавят своя ръст до 4,1%, както поради по-слабото нарастване на запасите и на частните инвестиции в сравнение с първото полугодие, така и поради спада на капиталовите разходи на правителството, дължащ се на преминаването към новата финансова рамка 2014-2020 за финансиране на програмите от фондовете на ЕС.

Последни новини
Още от Новини