БСП върна мандата за съставяне на правителство

Социалистите поеха категоричен курс към предсрочни избори

Снимка: Velko Angelov/Bloomberg Снимка: Velko Angelov/Bloomberg

БСП очаквано върна мандата за съставяне на правителство, който получи днес от президента Росен Плевнелиев на "Дондуков 2".

Такава заявка социалистите направиха още когато премиерът Бойко Борисов подаде оставка след загубата на президентските избори. Те поеха категоричен курс към предсрочни избори, като според тях най-подходящата дата за това е 26 март.

Днес лидерът на левицата Корнелия Нинова отиде в президентство, съпроводена от ръководството на парламентарната си група. След като получи мандата от държавния глава, тя обяви, че БСП има кандидат за премиер, даде му папка, от която Плевнелиев прочете, че именно тя е номинацията на червените за министър-председател. След това обаче набързо Нинова обяви, че няма да се възползва от възможността да предложи състав на кабинет, съобщава Investor.bg

"Добре, продължаваме нататък, надявам се от третия опит да се намери решение", обяви президентът.

Той многократно вече заяви, че в името на стабилността най-добре би било да се намери вариант, при който да се формира нов кабинет в рамките на настоящия парламент, за да се избегнат предсрочните избори.

Дали това ще се случи наистина, предстои да разберем, защото въпреки заявката на Реформаторите, че са готови да поемат властта, още не е ясно дали ГЕРБ ще застане зад тях.

При отказ на първите две партии по Конституция президентът има право да връчи мандат за съставяне на правителство на трета парламентарна група по свой избор. Очаква се това да е Реформаторският блок, който да получи мандата следващата седмица.

Последни новини
Още от Новини