Министерство на енергетиката преведе на НЕК парите за Белене

Сумата е в размер на 601,6 млн. евро

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

Министерство на енергетиката е превело на НЕК парите за АЕЦ "Белене" във вид на възмездна финансова помощ в размер на 601,6 млн. евро. Средствата се предоставят от централния бюджет, става ясно от прессъобщение на енергийното министерство.

Оттам обясняват още, че плащането е станало възможно, след като във ведомството е постъпило становище от главна дирекция „Конкуренция“ на Европейската комисия, според което предоставените средства не представляват държавна помощ.

След като днес Министерството на енергетиката преведе сумата на НЕК, компанията ще изплати присъдените суми по арбитражното дело и сумата ще постъпи по сметката на „Атомстройекспорт“ до края на седмицата, поясняват от ведомството. След това руската страна вече няма да има претенции към централата.

Припомняме, че пред Арбитражния съд България оспори част от лихвите и в крайна сметка искът бе намален с още 21 млн. евро.

"След като се разплатим, оборудването ще стане собственост на НЕК. Това е актив - оборудване с дълъг цикъл на производството", обясни днес енергийният министър Теменужка Петкова пред БНТ.  

Отиващото си правителство планираше да отдели площадката и оборудването от активите на НЕК и да продаде проекта с открита приватизационна процедура.

Инвеститори са правили заявки към АЕЦ "Белене", но едва след старт на процедурата ще стане ясен реалният инвеститорски интерес.

Петкова поясни още, че държавата няма ресурс за изграждане на нова ядрена мощност, въпреки че това щяло да доведе до оживление на икономиката и създаването на работни места. Такъв проект обаче не трябва да се реализира на всяка цена, а само ако е икономически обоснован и защитава интересите на страната, поясни още министърът. 

Последни новини
Още от Новини