Малко ли е дълговото облегчение на Гърция

Каролин Конан, Bloomberg

Пазарът в Солун. 5 декември 2016. Photographer: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg Пазарът в Солун. 5 декември 2016. Photographer: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Правителството на Гърция изключи във вторник, 6 декември 2016 възможността да се поддаде на натиска на Германия и МВФ, за да постигне споразумение, което би позволило удължаване на икономиите след 2018, съобщи АФП.

Гръцкото правителство „е решено да продължи преговорите” с ЕС и МВФ, за да сключи „по възможност до края на годината” второто преразглеждане на програмата за възстановяване на страната, съобщи говорителят на кабинета Димитрис Цанакопулос.

В рамките на продължаващите преговори Атина „изключва да приеме мерки след 2018” след третата програма на финансова помощ.

Гърция ще продължава да изисква целта на бюджетния излишък от 3,5% от БВП /извън обслужването на дълга/, заложен в средносрочен план след 2018 „да бъде намалена”.

Цанакопулос призова „германския министър на финансите и МВФ да изиграят решителна роля” като „престанат да настояват за крайни икономии, които са катастрофални в социален план и неефективни в икономически”.

Говорителят на гръцкото правителство направи изявлението ден след срещата на министрите на финансите на еврозоната.

Коментар от Брюксел на Каролин Конан, Bloomberg на 6 декември 2016.

 

Последни новини
Още от Новини