ЕК е одобрила схема за подпомагане на зелената енергия у нас

КЕВР все още чака решение дали договорите с американските централи са недопустима държавна помощ

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Европейската комисия е одобрила схемата за подпомагане на производителите на електроенергия от възобновяеми източници. Това обяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. По думите му според Комисията няма непозволена помощ и мотивите на Брюксел са, че това са насърчителни мерки, които са предприети за развитието на този сектор, съобщава Investor.bg

Разходите за тази подкрепа се компенсират чрез приходите от продажбата на въглеродни емисии.

Енергийният регулатор поиска още през 2014 от ЕК тълкуване дали договорите за изкупуване на електроенергията на преференциални цени от ВЕИ-централите са недопустима държавна помощ. Официално становище от Брюксел по казуса обаче още не е дошло.

Няма отговор и по другото запитване на регулатора - за договорите с т.нар. "американски" централи в Маришкия басейн - AES Гълъбово и КонтурГлобал.

Иван Иванов припомни, че са проведени срещи между представители на ЕК, двете компании и Министерството на енергетиката. "Чака се окончателното решение", допълни още той.

Договорите с двете централи вече бяха обявени за недопустима държавна помощ от временната анкетна комисия, която анализира състоянието на енергетиката. В доклада, публикуван след приключване на работата на депутатите, е записано, че тези договори поставят централите в по-изгодна позиция спрямо останалите производители на пазара. 

Единственият орган, който може да даде определение дали има недопустима държавна помощ в рамките на ЕС, обаче е ЕК. 

Последни новини
Още от Новини