Матео Ренци подава оставка

Италианският министър-председател призна поражението си от неуспешния референдум

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Италианският премиер Матео Ренци обяви, че ще подаде оставка, поемайки отговорност след поражението си на важния референдум за конституционни промени. Ренци призна поражението си на референдума за конституционна реформа и каза, че ще връчи днес оставката си на президента Серджо Матарела, предаде Investor.bg

„Гласувалите с "не" победиха", заяви Ренци на пресконференция в своята резиденция. Той каза, че резултатът от референдума е съвсем ясен и че поема пълна отговорност за поражението. 

„Когато загубиш, не можеш да се преструваш, че нищо не се е случило . . . опитът на моето правителство приключва тук", заяви премиерът.

Ренци добави, че днес следобед ще събере своето правителство и после ще връчи оставката си на Матарела. 

Рекордно високата активност за Италия от над 70% беше регистрирана на допитването. 

Ренци добави, че днес следобед ще събере своето правителство и после ще връчи оставката си на Матарела.

Преди допитването премиерът обеща да напусне поста, ако италианците отхвърлят предложените от него промени в конституцията. Реформата предвижда съсредоточаване на властта в ръцете на правителството. Критиците я определят като антидемократична, а поддръжниците настояват, че тя ще направи Италия по-стабилна.

Според италианския премиер Матео Ренци конституционните реформи ще ускорят законодателните процеси, ще намалят застъпването на правомощията между местните и централните власти, което сега е голям източник на бюрократични спънки. Според Ренци реформите ще сложат край и на политическата нестабилност в страната и ще намалят разходите на държавните институции.

Критици на реформата, в това число "Движение 5 звезди" и други опозиционни партии и дисиденти от Демократическата партия на Ренци, казват, че изпълнителната власт ще получи прекалено големи правомощия, а държавата ще спести прекалено малко от тези промени. 

Според опонентите на реформата тя може да усложни законодателния процес, вместо да го опрости, защото клаузите за прехвърляне на правомощията от местните на централните власти не са били написани добре и ще предизвикат спорове между институциите.

Последни новини
Още от Новини