Китайски инвеститор с интерес към АЕЦ Белене

Корпорацията е изразила готовност да приеме изискванията на правителството за реализацията на проекта

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) проявява интерес към участие в проекта за втора ядрена централа в България, става ясно от съобщение на правителствената пресслужба.

Корпорацията е поискала среща с българските власти, на която е изразила своята готовност да приеме изискванията на правителството за реализацията на АЕЦ "Белене" - на пазарна основа, без държавни инвестиции и без договори за дългосрочно изкупуване на електрическата енергия, съобщи Investor.bg. 

Плановете на правителството са да започне процедура по приватизация на проекта за АЕЦ "Белене". Според спекулации досега има интерес от двама западни инвеститора, един от които е френската EDF.

През миналата седмица след становище от Европейската комисия правителството нареди на Националната електрическа компания (НЕК) да се разплати с "Атомстройекспорт". Така държавната компания ще стане собственик на оборудването, каквото е и отсъждането на Арбитражния съд в Женева.

Китай отдавна заявява интерес към българската ядрена енергетика. Държавната енергийна инвестиционна компания (SPIC) например се интересува от изграждането на нови мощности, но на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Досега при разговорите на представители на държавата с компанията обаче не са поемани никакви конкретни ангажименти.

От Министерския съвет допълват още, че Китайската национална ядрена корпорация е наследник на китайското министерство на атомната енергетика. Компанията е една от водещите в сектора в международен план като работи по целия спектър – от разработване на мини, проектиране, изграждане и опериране на ядрени реактори до съхранение на отработено ядрено гориво.

В момента корпорацията оперира успешно шестнадесет реактора в Китай и изгражда допълнително още девет. CNNC е единственият производител на ядрено гориво в Китай.

Последни новини
Още от Новини