България и Румъния - 15-ти в света по удовлетвореност на кадрите

Най-щастливи и лоялни са работещите в Дания, Норвегия, Швеция и Коста Рика

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Дания, Норвегия и Коста Рика са с най-щастливите и лоялни служители в света, сочи тазгодишния Световен индекс за щастието на работната сила (Global Workforce Happiness Index) на глобалната HR-организация Universum. България е на 15 място, съобщава EIN News.

Индексът улавя ключови характеристики, използвани от специалистите за разработване на стратегии за задържане на опитни таланти в компаниите, коментират от Universum. 

По данните на индекса западноевропейските държави доминират в топ 20, като водещи са северните държави. Работната сила в Дания тази година заема водеща позиция, като следващото място се споделя от Норвегия и Швеция, а Коста Рика е единствената държава, вместваща се начело при традиционните държави с най-високи нива на удовлетвореност.

Работещите в Австрия са на пето място, следвани от колегите си от Холандия, Финландия и Белгия на осмо място.

На девета позиция е Унгария, която е първият представител на Източна Европа, а след нея - Чехия. 

Германия и Швейцария са съответно на 11 и 12 място, като след тях се нарежда Мексико, като държавата в Северна Америка с най-щастливи служители.

Румъния и България са на 14 и 15 място, следвани от Франция, нареждаща се на 16 позиция.

На седемнайсто място се класира Сингапур, най-щастливото място за работа в Азия. След Сингапур е Испания, а след нея - Колумбия от Южно-американския континент, следвана от Бразилия - на 20 позиция. 

Трите основни фактора, залегнали в допитването са удовлетвореност на служителя, желание да се препоръча настоящия работодател, желание на служителя да смени работата си в близките 2 до 4 години. Изследването на глобалната HR-компания Universum показва кои са държавите с най-доволни и лоялни служители в света на базата на проучване сред 200 000 млади специалисти в 57-държави, като проучването е проведено в периода септември 2015 - септември 2016.

Последни новини
Още от Новини