Активността в сектора на услугите във Великобритания се ускорява

В същото време доверието на компаниите в сектора спада до най-ниското си равнище през ноември

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Активността в сектора на услугите във Великобритания расте с най-бърз темп през ноември  от последните 10 месеца, съобщи Bloomberg.

Индикаторът на частната компания Markit, който следи представянето на сектора на услугите, се повиши от 54,5 пункта през ноември до 55,2 пункта миналия месец, надхвърляйки средната прогноза на икономисти за 54 пункта. Широкият индекс, който включва активността в производството и строителния сектор, също се покачва до 10-месечен връх, сигнализирайки за икономически растеж от 0,5% през последното тримесечие.

Докато икономиката се разширява с достатъчно бърз темп, доверието сред компаниите в сектора на услугите през ноември спада до най-ниското си ниво от юли. Като причина респондентите посочват политическата несигурност около решението на Великобритания да напусне ЕС, както и нарастващите инфлационни очаквания. Последните са задвижвани от обезценяването на паунда след вота за Brexit през юни.

Главният икономист на Английската централна банка Анди Халдейн коментира, че има основание да не се пристъпва твърде бързо към повишение на лихвите. Пазарните участници ще очакват и речта на гуверньора Марк Карни в Ливърпул по-късно днес, 5 декември.

Вероятността за добавяне на още стимули от АЦБ отслабва, коментира главният икономист на Markit Крис Уилямсън. „Въпреки това все още сме далеч от действия за затягане на паричната политика на фона на несигурността, надвиснала над британската икономика", смята той. 

Индексът на Markit за активността в строителния сектор се повишава до най-високото си равнище от 8 месеца през ноември, докато индикаторът за активността в производствения сектор спада до 4-месечно дъно. 

Последни новини
Още от Новини