Подкрепеният от Зелените Ван дер Белен е новият президент на Австрия

Александър Ван дер Белен, подкрепен от "Зелените", привлича 53,6% от гласовете, а Норберт Хофер от антиимигрантската "Партия на свободата" - 46,4%, сочат прогнозни резултати

Александър Ван дер Белен по време на предизборен митинг Снимка: Lisi Niesner/Bloomberg Александър Ван дер Белен по време на предизборен митинг Снимка: Lisi Niesner/Bloomberg

Независимият кандидат за президент на Австрия, подкрепен от "Зелените", Александър Ван дер Белен води с ясна преднина в надпреварата, сочат прогнозни резултати, публикувани в неделя след затварянето на избирателните секции в страната и цитирани от Investor.bg.

Това на практика е втора победа за Ван дер Белен, след като през май той спечели 50,3% на първия тур на изборите. Антиимигрантската "Партията на свободата" обаче успешно оспори резултатите заради процедурни нарушения.

Ако бъдат потвърдени, резултатите от прегласуването носят облекчение за политическите среди в Европа и реабилитират Александър Ван дер Белен, който победи Норберт Хофер от "Партия на свободата" с малка разлика през май, преди да бъде взето решението за прегласуване.

Ван дер Белен има изразена преднина пред Хофер, сочат прогнозните резултати на SORA, изготвени за държавната телевизия ORF, които включват частично преброяване на гласовете.

Според прогнозните резултати Ван дер Белен печели 53,6% от гласовете, а Хофер - 46,4%, като статистическата грешка е 1,2 процентни пункта.

Прогнозата ще бъде актуализирана по-късно днес.

Президентските избори в Австрия привлякоха вниманието на международната общност, тъй като победа на Хофер след неочаквания резултат от референдума за излизане на Великобритания от ЕС би насърчил евроскептиците от крайната десница в цяла Европа.

 

Последни новини
Още от Новини