Frexit би бил катастрофа

Цели отрасли от френската икономика зависят от експортната способност на страната, заяви Мишел Сапен

Френският финансов министър Мишел Сапин по време на пресконференция Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Френският финансов министър Мишел Сапин по време на пресконференция Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Излизане на Франция от Европейския съюз (Frexit) би било "кошмар" за страната, защото нейната икономика в значителна степен зависи от експортния потенциал, казва в интервю за руското радио "Ехото на Москва" френският финансов министър Мишел Сапен, цитиран от ТАСС и БТА.

"Ако под Frexit вие разбирате излизане на Франция от ЕС и от еврозоната - да си представим най-лошия вариант, аз смятам, че това би било кошмар и би обрекло французите на катастрофално влошаване на икономическата ситуация", каза той.

Сапен отбеляза, че еврозоната дава значителни предимства на Франция, която е голям износител и цели сектори на нейната икономика зависят от способността на страната да изнася продукция, пише Investor.bg.

Просто не можем да си представим как Франция може да се върне към границите с митническите тарифи - това би било икономическа катастрофа, продължи министърът.

"Ако се върнем към националната валута и собствените лихвени равнища, то тези равнища веднага биха скочили рязко, което до голяма степен би ограничило възможностите за икономически ръст. Сегашните ниски лихви по кредитите са възможни благодарение на силната единна валута, която се ползва с доверие на международния пазар", подчерта той.

Коментарът е Сапен е свързан с предишни изявления на лидера на опозиционния крайнодесен "Национален фронт" Марин льо Пен за възможността във Франция да бъде проведен референдум за членството в ЕС, ако тя бъде избрана за президент през 2017 г. 

Последни новини
Още от Новини