Хакери удариха Руската централна банка

Отмъкнати са 2 млрд. рубли

Гуверньорът на Руската централна банка Елвира Набюлина Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Гуверньорът на Руската централна банка Елвира Набюлина Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Хакери са откраднали повече от 2 милиарда рубли ($31 млн) от кореспондентски сметки в Руската централна банка, предаде Ройтерс, цитирани от БТА.  Служителят на банката Артьом Сичов съобщи за загубите на пресконференция.

Той добави, че хакерите са се опитали да отмъкнат 5 милиарда рубли. Сичов коментира разпространено вчера съобщение на банката за хакерската атака, в което не се съобщават никакви подробности.

Финансовите регулатори призовават напоследък банките да увеличат мерките за сигурност след серия от обири на банки по целия свят, пише Investor.bg. Опасенията от хакерски атаки се увеличиха след февруари, когато неизвестни киберпрестъпници откраднаха 81 милиона долара, които централната банка на Бангладеш държала на депозит във федералния резерв в Ню Йорк.

Освен това вчера Русия съобщи, че е разкрила заговор на чуждестранни шпионски служби за предизвикване на хаос в банковата система на страната чрез координирана вълна от хакерски атаки и лъжливи съобщения в социалните медии за предстоящи банкови фалити, съобщи Ройтерс.

Последни новини
Още от Новини