Гърция планира възвръщане на капиталовите пазари през 2017

За да изпробва пазарите още през 2017 г., Гърция трябва да бъде включена в програмата за изкупуване на активи на Европейската централна банка, каза вицепреиерът Драгасакис

Пешеходец преминава покрай статуи от класическата епоха в Гърция Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg Пешеходец преминава покрай статуи от класическата епоха в Гърция Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg

Гърция цели да направи пробно връщане към капиталовите пазари през първата половина на 2017 г., което ще проправи пътя към пълно завръщане към пазарите през 2018 г., каза вицепремиерът Янис Драгасакис в събота, цитиран от Investor.bg.

В статия, публикувана от вестник Efimerida ton Syntakton, Драгасакис призовава официалните кредитори на Гърция да направят положителна оценка на напредъка на страната по спасителния заем на срещата на финансовите министри от еврозоната в понеделник и да изпратят „послание за надежда на гръцкия народ и Европа като цяло“.

„Единствената възможна опция в понеделник е да проправим пътя към решения, които ще ни доближат до постигането на нашата съвместно договорена цел“, каза той във връзка със завръщането на пазара.

За да изпробва пазарите още през 2017 г., Гърция трябва да бъде включена в програмата за изкупуване на активи на Европейската централна банка, каза той. За да се случи това, вторият преглед на спасителния заем трябва да бъде завършен, а мерките за облекчаване на дълга – не само краткосрочните, но и след 2018 г., да бъдат дефинирани.

„Не е достатъчно просто да направим така, че сметката да излезе, това важи и за датите. Това трябва да бъде гарантирано на срещата на Еврогрупата в понеделник“, каза Драгасакис.

По отношение на разрива между официалните кредитори – Европейския съюз и Международния валутен фонд (МВФ), във връзка с целите за първичния излишък на страната след 2018 г., той заяви: „Гърция за пореден път се превърна в арена на сблъсък между по-широки интереси“.

МВФ засега не е решил дали ще остане и ще съфинансира гръцката програма – развитие, което Германия иска, за да се увеличи доверието към спасителния заем, който е трети за страната от 2010 г.

Фондът обаче казва, че Гърция не може да поддържа целта от спасителния заем за първичен излишък от 3,5% от БВП след 2018 г., освен ако не въведе допълнителни мерки за икономии – нещо, което гръцките представители вече отхвърлиха.

„Единственият източник на несигурност са въпросите, които възникват от позицията на МВФ и манията на някои страни към участието на фонда в програмата“, каза Драгасакис.

Последни новини
Още от Новини