Ангелкова: Най-малко 5% ръст на зимните туристи този сезон

Очакваме, към момента на база на ранните записвания, скромен 5-процентов ръст, като това са ни по-скоро песимистичните прогнози, каза министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова

Скиори и сноубордисти се нареждат на опашка в за лифт в ски-курорт в Япония Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Скиори и сноубордисти се нареждат на опашка в за лифт в ски-курорт в Япония Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Очакваме 5% ръст в зимния туризъм, като това са само песимистичните прогнози. Това коментира в "Седмицата" по Дарик министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова, цитирана от Investor.bg. Тя подчерта, че това са очакванията само на база предварителните заяви.

Министърът в оставка припомни, че климатичните условия влияят много върху интереса на българските и чуждестранните туристи.

"Очакваме, към момента на база на ранните записвания, скромен 5-процентов ръст, като това са ни по-скоро песимистичните прогнози. Но зимният сезон много зависи от времето", обясни тя.

"Независимо от променливото време миналата година ние имахме 1,2 милиона туристи, което беше с 5% ръст. Тази година песимистичните ни прогнози на база на ранните записвания, които имаме както през големите туроператори, така и на база на заявените полети на летищата София и Пловдив, които основно обслужват зимните ни курорти, отново правим на този етап песимистична прогноза от 5%", заяви Ангелкова.

Тя изрази мнение, че в края на декември и началото на януари догодина ще могат да се направят по-реалистични прогнози и ще може да се каже дали ще има и по-голям ръст или той ще се запази.

"Най-голям ръст има към момента от ранните записвания и заявените чартърни полети има от Великобритания - 51%. Там имахме активна кампания", посочи още министърът.

„Регистрираме ръстове на заявките на Холандия, Белгия, в рамките на 35-40 %, включително и Германия – 45 %. Това лято направихме бум на руските туристи и успяхме да си им върнем доверието им“, припомни тя, цитирана от Агенция Фокус. „Тази година България е една от много малките държави, които регистрира ръст на руските туристи на фона на техния 28 % спад, който те обявяват официално за първите 9 месеца на изходящ туризъм“, посочи министърът в оставка.

„Фактът, че и трите ни най-големи курорта – Пампорово, Банско и Боровец, са в трите челни места в Европа като такива, които предлагат най-добрия продукт за най-добрата цена, има възможност да се направят общи маркетиране на регионалните продукти“, добави тя.

Освен това тя коментира, че 11 млн. лв. има за реклама в сектора на туризма, което не е достатъчно, но е в стъпка за увеличаване на бюджета на Министерството на туризма.

Ангелкова припомни, че за 10 месеца от началото на година имаме 7,5 млн. туристи, а до края на годината се очакват да преминат 8 млн. души.

Министърът на туризма в оставка посочи, че ахилесовата пета в сектора е въпросът с кадрите. За подпомагане на този проблем е създаден Съвет за кадрите в туризма.

Последни новини
Още от Новини