Финландската компания Patria ще работи с български фирми

Компанията ще се включи в модернизацията на техниката на българската армия

Снимка: Patria Снимка: Patria

Финландската компания Patria, която има намерение да се включи в модернизацията на сухопътната техника на българската армия, ще работи с български фирми. Това стана ясно по време на среща на мениджмънта на компанията с представители на Министерството на отбраната в Централния военен клуб в София, съобщават от Patria.  

Patria има намерение да участва в процедурата за избор на доставчик за нови бронирани модулни машини за пехотата. В случай, че бъде избрана за изпълнител, Patria планира да изгради производствени мощности в България с цел да произвежда сухопътни бойни машини Patria AMV съвместно с български фирми. Продуктите и услугите на компанията бяха представени от Анти Хусконен, старши вицепрезидент Бизнес развитие в Patria.

Финландската компания е обсъдила с български фирми "потенциални партньорства и възможностите за коопериране в сферата на металургията, машиностроенето, електроиндустията, системи и компоненти, сглобяване на части и логистична подкрепа", се казва още в прессъобщението.

Patria e извършила успешни технологични трансфери и местни производства в Плоша, Словения, Хърватия, Южна Африка, Холандия.

Трансферът на технологии ще увеличи капацитета на местните компании и ще позволи българските сухопътни войски да бъдат независими от външни доставки. Местното производство ще осигури независима поддръжка, контрол при кризисни ситуации, по-добра логистика, както и печалби за българските компании, подчертават от компанията.

"Patria е разработила и многократно е внедрила програма за управление на технологичния трансфер, започвайки с оценка на местния капацитет, внимателно планиране, планиране на възможностите за местни доставки и изграждане на фабрики в случай на нужда. Patria подкрепя местните компании през целия процес на производство, внедряване и доставки. В случай на успешен технологичен трасфер България ще има възможност да създаде собствена продукция, да маркетира и да продава бойни машини на трети страни, като това би дало допълнителни ползи за страната, извън доставката на техника за сухопътните сили", твърдят от Patria.

Patria е доставчик на продукти и услуги за отбрана, сигурност и авиационна поддръжка в седем различни държави. Мажоритарен собственик на компанията е Финландската държава, стретегически партньор на Финландската армия, с 2 900 служители.

Patria Land е лидер на пазара на модерни бронирани машини 8х8. Повече от 4 500 единици са били договорени и предоставени на седем различни държави.

"Модулното семейство бойни машини AMV е с доказан боен опит от 2007, част от оборудването на войските  в Афганистан".

Марку Койвисто, вицепрезидент Ключови клиенти в Patria Land, представи през ноември намеренията компанията да стъпи на българския пазар в предаването "В развитие" на  Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. 

Последни новини
Още от Новини