Добивът на петрол в Русия на рекордни нива от разпадането на Съветския съюз

Производството на петрол достига средно 11,2 млн. барела на ден през ноември

Петролна платформа. Снимка: Diego Giudice/Bloomberg News Петролна платформа. Снимка: Diego Giudice/Bloomberg News

Добивът на петрол при най-големия енергиен износител Русия достига рекордни нива от разпадането на Съветския съюз насам, което вероятно ще остане най-високото равнище в краткосрочен план след споразумението за намаляване на производството, пише Bloomberg. 

Производството на петрол в Русия достига средно 11,21 млн. барела на ден през ноември в сравнение с рекордните стойности от 11,23 млрд. барела през октомври, става ясно от данни на Министерство на енергетиката.

Графика: Bloomberg 

Русия обеща да подкрепи сделката на ОПЕК за намаляване на свръхпредлагането на петрол в световен мащаб, след като групата постигна споразумение за намаляване на добивите с 1,2 млн. барела на ден в сряда. Енергийният министър Александър Новак обеща Русия да съкрати собственото си производство с поне 300 хил. барела на ден, с което стига дори по-далеч от предходната си позиция за замразяване на добива.

Русия ще предприеме постепенно понижение през първата половина на годината, коментира Новак. Намалението, подкрепено от руските петролни производители, би могло да бъде разпръснато пропорционално сред компаниите, заяви той без да предостави допълнителни детайли.  

Последни новини
Още от Новини